تغذیه کودکان

تغذیه کودکان

بیشتر امراضی که موجب هلاک طفل می‌شود امراضی است که از بدی غذا و بی تدبیری در تغذیه و اشتباه پدر و مادر حاصل می‌شود. از شدّت میلی که دارند و می خواهند طفل آن‌ها قوّت بگیرد و زود بزرگ شود، غذاهای مقوّی و زیاد و به فاصله های کم به او می‌دهند و این بسیار مضر است. غذای طفل باید ساده و ملایم باشد نه اینکه گرم و غلیظ باشد. اگر طفل تند غذا می خورد مطمئن باشید که غذا را زیاد می خورد یا اگر طفل در سنّی که باید راه برود یا بازی و حرکت کند هیچ کاری نمی‌کند و همه را بدون حرکت انجام می‌دهد ، معلوم می‌شود بیشتر از اندازه ای که باید غذا بخورد می خورد. باید در هر دو صورت میزان غذای آنها را مشخص کنند.

این عادت بدی است که وقتی می خواهند طفل گریه نکند به او شیرینی می‌دهند به جهت اینکه او را حریص و دله می‌کند، شیرینی زیاد هم برای او مضر است خصوصاً که با قندهای سفید و صنعتی تهیه شود. یکی از معایب اطفال پرخوری است و این از زمان ولادت در آن‌ها ظاهر می‌شود.

بعضی هر چه می خورند سیر نمی شوند، هر قدر شیر به آن‌ها می‌دهند باز می خواهند و این عادت به جای می ماند تا بزرگ شوند. معده هم مثل سایر اعضا همینکه بیشتر از اندازه غذا وارد آن کردند عمل آن زیاد شده خسته می‌شود و باید یک زمانی استراحت بکند. پس اگر مقدار غذا و دفعات آن در طفلی که بسیار کوچک است و هر چه می بیند می خواهد بخورد معیّن نشود، زیاد غذا می خورد و پس از مدّتی معدۀ او خسته شده مبتلا به سوء هاضمه می‌شود. پس در چنین طفلی خوب است معیّن کنند روزی چهار یا پنج دفعه غذا بدهند و هر چه گریه و فریاد می‌کند بیشتر ندهند، اما آن‌ها که زیاد اشتها دارند و مزاج آن‌ها سالم است به آن‌ها بیشتر غذا بدهند به خصوص آن هایی که به جز نان چیز دیگر نداشته و غذاهای لذیذ برای آن‌ها ممکن نشود.

منظّم کردن ساعات و دفعات غذا هم برای صحّت طفل و هم برای راحتی خود و مادرش لازم است. همین که منظّم شد طفل عادت می‌کند و هر ساعت غذا نمی طلبد. غذاهای آن‌ها چنانچه مذکور است باید نباتی و سبک باشد. پس از مدّتی می‌توان قدری گوشت سفید و تخم مرغ محلی به آن‌ها افزود، میوه را هم که مناسب آن‌ها است مذکور نمودیم.

پس از سه سالگی می‌توان اندکی گوشت سیاه جزء غذای آن‌ها قرار داد. نباید به آن‌ها غذاهای پر ادویه ، کنسروی و دارای مواد نگهدارنده به خصوص شکلات، چیپس، پفک، نوشابه و… و نه غذاهای تند، قندی، غذاهای خمیری، پنیرهای ترش شده و به جوش آمده بدهند که همه آن‌ها حواسّ او را پریشان و ضعیف می‌کند و گردش خون آن‌ها را که در این وقت بسیار سریع است ،سریع تر می نماید. چون دیده شده است که اطفالی که آن‌ها را استعمال کرده اند مریض شده، به زودی لاغر می‌شوند و عارضه ای که برای آن‌ها اتفاق بیافتد به واسطۀ خوردن غذاهای سبک و ملایم که موافق با سن و مزاج آن‌ها است رفع می‌شود. آب خوردن در بین غذا برای اطفال بسیار لازم است و نباید چیزی دیگر غیر از آب به او بدهند که اسباب سوء هضم می‌شود. چای، قهوه و انواع نوشابه برای آن‌ها مضر است.

یکی از عادات بسیار خوب برای اطفال عادت به خوردن شیر و مداومت به آن است که صبح های ناشتا داده یا با انواع آرد و برنج پخته و به او می‌دهند که سالم ترین غذاهاست. برای آن‌ها که سابقة مرضی را داشته باشند آن مرض را از آن‌ها سلب می‌کند و اگر مریض باشند امراض آن‌ها را علاج می¬کند ولیکن ممکن است بعضی اطفال از بابت این که عادت به خوردن غذا کرده اند آن را هضم نکنند و به آن‌ها ضرر برساند و برای آن‌ها حتی شیر که غذای بسیار خوبی است مثل سم شود. در این هنگام نباید به او غذا بدهند. باید هر صبح که از خواب بیدار می‌شوند و هر وقت که غذا می خورند دهان آن‌ها را با آب سرد بشویند برای اینکه دندان های آن‌ها محفوظ بماند. آنچه برای اطفال سالم مضر است آن است که وضع واحدی برای تغذیۀ آن‌ها قرار بدهند و ساعت برای غذای آن‌ها معیّن کنند. باید در همة سنین غذاهای مختلف به آن‌ها داده شود و طریق تهیّه کردن غذای آن‌ها را هر روز تغییر بدهند و نیز باید هر وقت گرسنه می‌شوند به آن‌ها غذا بدهند به خصوص وقتی که این تغییر موافق مزاج آن‌ها باشد. اطفال خودشان ملتفت حالت دندان خود نیستند، باید آن‌ها را از شکستن چیزهای سخت مثل فندق ،گردو و امثال آن‌ها منع کرد و باید دندان های آن‌ها را پاک کرد و چیزهایی که در میان دندان آن‌ها مانده با خلال بیرون آورد.

هرگز چند طفل را در یک رختخواب نخوابانند. باید هر طفل در یک رختخواب بخوابد. در هر سنی مواظب باشند که وقتی طفل بیدار شد، برخیزد و از رختخواب بیرون بیاید به جهت اینکه زیاد ماندن در رختخواب بعد از بیدار شدن ،آن‌ها را ضعیف و تحریک شده می‌نماید و اسباب عادت‌های شهوانی می‌شود.

منبع: ذریه طیبه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا