توصیه بهداشتی: تدابیر ضد نفخ‌

نفخ کردن يکي از شايع‌ترين مشکلات گوارشي است که براي خيلي از افراد بعد از خوردن غذاهاي مختلف ايجاد مي‌شود. رعايت 9 توصيه زير، احتمال بروز اين مشکل گوارشي را به حداقل مي‌رساند.

1. از  چای های سنتی و عرقيات ضدنفخ کمک بگيريد: اگر پس از خوردن هر وعده غذايي احساس مي‌کنيد نفخ کرده‌ايد و باد زيادي در شکم، معده يا روده‌هايتان مي‌پيچد، مي‌توانيد از مصرف چای های سنتی يا عرقيات گياهي که خاصيت ضدنفخ دارند و به اصطلاح عامه، بادشکن هستند، استفاده کنيد. چای هاي زيره و نعناع، موثرترين چای هاي بادشکن هستند. مصرف عرق نعناع و عرق بادرنجبويه هم براي درمان نفخ بسيار مفيد و موثر است.

2. ريحان و نعناع را در سبد سبزي خود داشته باشيد: اگر به مصرف سبزي خوردن علاقه داريد و با خوردن تربچه يا حتي تره و شاهي دچار نفخ و گاهي دل‌پيچه مي‌شويد، سبزي‌هاي بادشکن و ضدنفخ مانند ريحان يا نعناع را در سبزي خوردن خود جاي دهيد.

3. آويشن را فراموش نکنيد: آويشن يکي از بهترين و پرخاصيت‌ترين سبزي‌هاي دنياست که نوشيدن چای آن در فصل سرد سال علاوه بر از بين بردن نفخ، باعث آرامش اعصاب و بهبود گلودرد ناشي از سرماخوردگي مي‌شود. اين گياه، خلط‌آور است و به همين دليل مصرف آن به افراد سرماخورده توصيه مي‌شود. گياه‌خواران مي‌توانند مقداري پودر آويشن را براي از بين بردن نفخ سبزي‌هايي مانند نخودفرنگي يا کاهو به سس سالادشان اضافه کنند.

4. زردچوبه را از فهرست ادويه‌هاي خود حذف نکنيد: زردچوبه يکي از پرخاصيت‌ترين ادويه‌هاست که هم مي‌تواند باعث سم‌زدايي از کبد شود و هم نفخ مواد اوليه موجود در غذاها را تا حد زيادي کاهش مي‌دهد. بهتر است براي بهره بردن هرچه بيشتر از خاصيت‌هاي زردچوبه، اين ادويه را حدود 15 دقيقه مانده به پايان زمان پخت به غذا اضافه کنيد.

5. پوست حبوبات را جدا کنيد: حبوبات يکي از نفاخ‌ترين خوراکي‌ها هستند بنابراين بايد آنها را حدود 24 تا 48 ساعت قبل از مصرف با آب ولرم خيس کنيد. حتي بهتر است هر 12 ساعت يکبار، آب ظرف حاوي حبوبات را دور بريزيد. براي بهتر از بين بردن نفخ حبوبات خيس‌خورده مي‌توانيد پيش از پختن، آنها را در دستمالي نخي و نازک به آرامي ماساژ دهيد تا پوستشان جدا شود.

6. مخلوط کدو سبز و ماست را امتحان کنيد: خيلي از افراد به دليل احساس نفخ و دل‌پيچه‌ پس از خوردن ماست، ترجيح مي‌دهند دور مصرف اين محصول لبني پرخاصيت را خط بکشند در صورتي كه اگر يک کدو سبز متوسط رنده شده را با چند برگ نعناع تازه و خردشده به ماست اضافه کنند، اين مشكل تا حد زيادي حل خواهد شد. به جاي نعناع مي‌توان از پونه هم استفاده کرد.

7. ميوه‌هايي که قند کمتري دارند انتخاب کنيد: بعضي‌ها به‌عنوان دسر ميوه مي‌خورند اما قند فروکتوز موجود در ميوه‌ها مي‌تواند باعث ايجاد نفخ شود اگر شما هم جزو اين گروه هستيد و از نفخ بعد از غذا رنج مي‌بريد، خوردن ميوه‌هايي با قند کمتر را به شما توصيه مي‌کنيم. ميوه‌هايي مانند سيب، هلو و ليموشيرين .

8. گوشت‌هاي کم‌چرب بخوريد: معمولاً مصرف مواد غذايي مختلفي که ترکيبي از پروتئين و چربي هستند، مي‌تواند باعث ايجاد نفخ شود. به افرادي که زياد نفخ مي‌کنند، توصيه مي‌شود گوشت کم چربي، ماهي، تخم‌مرغ، کره بادام زميني، گوشت بوقلمون و پنير کم‌چرب را به جاي ساير منابع پروتئيني پرچرب مصرف کنند.

9. معجون زنجبيل را از ياد نبريد: اگر زياد نفخ مي‌کنيد، يک تکه زنجبيل، کمي نمک و مقداري آب ليموترش را با هم مخلوط کنيد. اين معجون را داخل يخچال بگذاريد و پس از هر وعده غذايي حدود 1 تا 2 قاشق غذاخوري از آن را ميل کنيد. معجون زنجبيل طعم خوبي ندارد اما در درمان نفخ، معجزه مي‌کند!

منبع: Eating well

ترجمه: فاطمه افروغ

 

درج شده در: هفته نامه سلامت – شماره 415 – فروردین 92

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا