تضمین سلامت جامعه با ارتقای استاندارد صنایع غذایی (گزارش روز)

ضرورت جلوگیری از تقلب در علامت استاندارد و اعتماد‌سازی

 توقیف ۳ خط تولید آبلیموی تقلبی

مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های خوراکی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو می‌گوید: «پارسال از آبلیموهای بازار نمونه‌برداری شد، ولی با واحدهای تولیدی متخلف برخورد شدیدی نشد، اما امسال ۳ خط تولید آبلیمو توقیف شده است.»
هدایت حسینی در این باره تصریح می‌کند: «برنامه ارتقاء سلامت و کیفیت آبلیمو بدلیل وجود گزارشات فنی از دانشگاه‌های علوم پزشکی و ارزیابی محصولات سطح عرضه از سال گذشته به‌صورت یک برنامه مصوب در اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی و بهداشتی در دستور کار قرار دارد.»
وی تاکید می‌کند:« در طی این برنامه کنترل مستمر واحدهای تولید‌کننده آبلیمو و محصول آبلیمو درسطح عرضه انجام گرفته است.به منظور اطمینان از سلامت و کیفیت آبلیمو در اولین قدم ضوابط صدور پروانه‌های بهداشتی ساخت سازمان غذا و دارو مورد بازنگری قرار گرفت و با توجه به آنکه استفاده از روش‌های تولید قراردادی و نام‌های تجاری متعدد سبب بروز تقلبات و تخلفات در این صنعت شده بود محدودیتها از این جهت با همکاری انجمن صنفی مربوطه در نظر گرفته شد.در ادامه کنترل مستمر و نمونه‌برداری‌های متعدد از سال گذشته از سطح عرضه به عمل آمد که براساس نتایج آزمایشات به عمل آمده با محصولات و واحدهای تولیدی مختلف برخورد شدیدی نشده است در حال حاضر در راستای اجرای این برنامه 3 خط تولید آبلیمو در کشور بدلیل تخلفات متعدد توقیف و از تولید محصول ممانعت شده است.»
مدیر کل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های خوراکی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو  تصریح می‌کند: «در تعداد 51 محصول آبلیمو با نام‌های تجاری متفاوت موارد عدم انطباق با ضوابط فنی و بهداشتی سازمان غذا و دارو اثبات شده است که از طریق دانشگاههای علوم پزشکی ناظر به این واحدهای تولیدی پرونده تخلفات به مراجع قضایی ارجاع شده است. در عین حال تعدادی از واحدهای تولید‌کننده آبلیمو محصولات بسیار با کیفیت و سالم تولید می‌کنند که مصرف آنها مورد تایید سازمان غذا و دارو است که به‌دلیل کیفیت بالا حتی الامکان اعطا به نشان ایمنی و سلامت به‌عنوان یکی از نشان‌های عالی حوزه سلامت به آنها وجود دارد.»
شایعات را جدی نگیرید
کیفیت نشانه اراده قوی ،تلاش هوشمندانه،مدیریت عالمانه و اجرای متعهدانه با رعایت اخلاق حرفه‌ای است. کیفیت به خودی خود شکل نمی‌گیرد، بلکه نیازمند یک استراتژی قوی و اراده‌ای مبنی بر رعایت حقوق تمامی ذی نفعان جهان است.
مسلم بیات مدیر کل اداره استاندارد استان تهران  ضمن بیان مطلب بالا به تشریح سه فیلتر کالاهای استاندارد اجباری پرداخته و در گفت و گو با گزارشگر کیهان توضیح می‌دهد:«اولین فیلتر مدیر کنترل کیفی است که  در هر واحد تولیدی که استاندارد اجباری دارد،مستقر است.دومین فیلتر بازرسی‌های سرزده و غیرمترقبه  هستند. این بازرسی‌ها توسط همکاران سازمانی ما و یا توسط بازرسانی که از سوی شرکت‌های طرف قرارداد با ما به محل تولید کالا اعزام می‌شوند،صورت می‌پذیرد.سومین فیلتر بازرسی از مراکز عرضه است. یعنی ما نظارت را تنها محدود به حیطه تولید کالا نکرده و راه  را برای عرضه کالای بی‌کیفیت نیز سد کرده‌ایم. بعضا دیده شده در ساعات غیراداری برخی تولید کنندگان به تولید کالای بی‌کیفیت اقدام نموده و سعی دارند با دور زدن قوانین استاندارد به صورت مخفیانه کالای با کیفیت پایین را روانه چرخه توزیع کنند.ما در بازرسی‌ها به یکباره خود نمونه‌برداری‌هایی را انجام داده، کالاهای غیراستاندارد و یا جعلی را بلافاصله پس از شناسایی توبیخ کرده و پرونده آن تولیدی را روانه مراجع قضایی کرده‌ایم.»
وی در مورد چگونگی ثبت نواقص کالاهای غیراستاندارد می‌گوید:«نواقص به سه دسته نواقص جزیی،عمده و بحرانی تقسیم می‌شوند.اگر میزان نمره منفی ثبت شده در پرونده تولیدی 90 باشد،پروانه آن تعلیق می‌شود.چنانچه میزان نمره منفی به 120 برسد،پروانه آن ابطال واگر نقصی بحرانی تشخیص داده شود،صرف نظر از اینکه میزان نمره منفی در کارنامه آن تولیدی چقدر است؟(به 120 رسیده یا نرسیده) سریعا پروانه تولیدی ابطال می‌گردد.» مدیرکل استاندارد استان تهران با استناد به آمار موجود می‌گوید:«در سال گذشته  628 پروانه کالا دارای استاندارد توبیخ شده که از این تعداد 51 مورد پروانه شان تعلیق و 577  مورد پروانه‌شان ابطال شده است.همچنین میزان تذکرات مکتوب ما به واحدهای تولیدی متخلف 1329 مورد بوده است. در شش ماهه اول سال جاری 124 مورد ابطال پروانه و 12 مورد پروانه تعلیقی داشته‌ایم. میزان تذکرات مکتوبمان به رقم 1290 مورد اخطار رسیده است. آمار نشان می‌دهد که نظارت‌های پی در پی اثر گذار بوده از میزان تخلفات بحرانی منتهی به ابطال پروانه کاسته شده و تنها تخلفات جزیی به وقوع پیوسته‌اند.»  این مقام مسئول ادامه می‌دهد:«بیشترین تخلفات در سال جاری متعلق به بخش‌های مکانیک و فلزشناسی که استاندارد قطعات خودرو را نیز در بر می‌گیرد با 316 مورد تخلف ثبت شده ،بخش صنایع غذایی با ثبت 302 مورد تخلف بخش ساختمانی و معدنی با 252 مورد تخلف و بخش شیمیایی و شوینده‌ها با 221 مورد تخلف درسطح واحد‌های تولیدی استان بوده‌اند. بیش از 55 مورد جعل نشان استاندارد نیز تشخیص داده شده است.»
بیات به شهروندان برای تشخیص کالاهای جعلی این پیشنهاد را می‌دهد که کد ده رقمی زیر نشان استاندارد که بر بدنه هر کالای دارای علامت استاندارد درج شده را به شماره 1517پیامک کنند و فورا نام کالا و هویت کالا را دریافت نمایند. ضمنا با همین شماره پیامک  می‌توان به ثبت شکایات مردمی نیز پرداخت.
مسلم بیات مدیر کل اداره استاندارد استان تهران در مورد اینکه جرایم تخلف از استاندارد باید همانند جرایم اجتماعی در نظر گرفته شوند، می‌گوید:«باید جرایم عدول از قوانین استاندارد به گونه‌ای باشد که فرد متخلف تا چندین سال و یا برای همیشه از فعالیت در بخش تولیدی یا اخذ پروانه صنعتی  محروم بماند.»
وی در مورد آبمیوه‌های مشکل‌دار توضیح می‌دهد:«نباید از لفظ آبمیوه استفاده کرد، این‌ها در واقع نوشابه‌های با طعم میوه هستند. کنسانتره میوه در کشور توسط چند کارخانه تولید و سپس به این کنسانتره تغلیظ یافته توسط کارخانه‌های دیگر آب اضافه می‌شود. تعجب اینجاست که تا نام کنسانتره به میان می‌آید داد آقایان به هوا می‌رود که چنین و چنان است و یا می‌گویند:جلو چشم رئیس استاندارد آب می‌بندند! این در حالی است آب بستن به کنسانتره کاملا طبیعی است. ما حتی در مورد کیفیت آبی که به کنسانتره اضافه می‌شود دارای بندهای استانداردی هستیم که باید این آب چگونه باشد؟هیچ کجای دنیا این گونه نیست که چند کامیون میوه وارد کارخانه نوشابه‌های میوه‌ای کنند.در مورد آبلیمو‌ها هم وضع به همین منوال است. یا آبلیمو از آبلیموی طبیعی گرفته می‌شود و یا کاملا کنسانتره است. البته باید در برچسب روی شیشه همه این‌ها ذکر شود.»

منبع: روزنامه کیهان – 21 مهر ماه 1394 – صفحه 5

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا