از نگارههای خشت تا انگارههای جان
از نگارههای خشت تا انگارههای جان
مجید انوشیروانی: پزشک. دکترای تخصصی طب ایرانی
انسان بهاقتضای جسمانیت، در بند جایگاه و مکان است و بهضرورت بهرهمندی از جانِ آگاه، در تعاملی پیچیده با هر جایگاه و مکان، چه در وضع صورتبخش و آفریننده جایگاه و چه در وضع تماشاگر و پردازنده و مُدرک آن.
خطوط و شکلها و حجمها، رنگها و نورها، و نگارهها و نقشها رساننده اطلاعاتی هستند که در سطوح زیستی و روانی و معنایی آدمی اثرگذارند. اگر این حاملها در یک بنا با هم بخوبی جفتوجور و سازمانمند گردند میتوانند جایگاهی خلق کنند که در آن، تجربه رویدادهایی گوناگون ولی همگرا، از اعتدال حال اعضای مُدرک حسی گرفته تا خاموشی هیاهوی ذهن، تا انبساط قلب، و تا انشراح صدر در پیوستاری ممتد و حلقوی به امکان ظهور و وقوع برسد.
به رای و تجربه چندینباره من، مسجد نصیرالملک شیراز یکی از برترین نمونههای اینگونه معماری است که هم فضای درونی آن و هم محیط بیرونیاش در این کاربرد، بیمانند یا کمنظیر است.
در روزهایی که از بیم و نگرانی ممکن است دچار کژکاری تنی و تنگدلی و کمرمقی شویم، نگریستن در عکسهای این بنا نیز نیکوست و حال ما را بهتر میکند.
بهامید گذری هرچه زودتر از این دشواری، و سفر به شیراز و تماشا به حضور، بازنمایی سریانِ جان در مسجد نصیرالملک را در این تصاویر ببینیم:
کدمطلب:M98122201- M98122202-