بدی های داروهای ضدافسردگی
برای همه ی ما پیش می آید که بدون دلیل احساس افسردگی کنیم و یا برای مدتی دچار این حالت شویم. در این مواقع است که ممکن است پزشک داروی ضدافسردگی تجویز کند. با وجود اینکه این داروها باعث تثبیت خلق و خوی می شوند، اما عوارض جانبی آسیب رسانی دارند که در اکثر موارد نادیده گرفته می شوند. با شش تاثیر مخرب مصرف داروهای ضدافسردگی آشنا می شویم.
اگر شما هم به هر دلیل حال و هوای دلتان آفتابی نیست و احساس افسردگی می کنید، بهتر است به جای اینکه فورا سراغداروهای ضدافسردگی بروید، به فکر ورزش منظم، تغذیه ی سالم و یا افزایش روابط اجتماعی تان باشید. گاهی این داروها کمک کننده هستند، اما به عوارضی که دارند نمی ارزند.
داروهای ضدافسردگی جیب پولتان را خالی می کنند
یکی از عوارض این داروها، خالی کردن جیب افراد است. داروهای ضدافسردگی قیمت های مختلفی دارند و برخی از آنها گران تر هستند. اما به گزارش Health سایت، گران بودن یک نوع دارو، به معنای موثرتر بودن آن نیست. به عقیده متخصصان، تمام این داروها به یک میزان تاثیر دارند. با این حال عوارض جانبی آنها متناسب با مارک شان متفاوت است.
داروهای ضدافسردگی باعث کاهش میل جنسی خانم ها و آقایان و نیز کاهش تعداد اسپرم آقایان می شوند
پزشک باید نوعی از دارو را برایتان تجویز کند که در عین تاثیرگذاری، عوارض جانبی کمتری داشته باشد.
اما در هر حال بهتر است به سراغ دارورهای ضدافسردگی نروید.
داروهای ضدافسردگی کاهش دهنده میل جنسی هستند
درست است که داروهای ضدافسردگی باعث برطرف شدن حالت های افسردگی می شوند، اما این داروها تاثیر منفی روی میل جنسی دارند. در طبقه بند این داروها، انواعی هستند که به مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین شهرت دارند و متاسفانه بیشترین تاثیر منفی را روی میل جنسی برجای می گذارند. به این دلیل که این نوع داروها باعث کاهش میزان دوپامین می شوند.
دوپامین هورمونی است که در لذت و پاداش مغز نقش دارد. نقطه قوت مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین این است که می توانند باعث تسکین و بهبود اختلال انزال زودرس در مردان شوند.
داروهای ضدافسردگی قاتل قدرت باروری آقایان هستند
داروهای ضدافسردگی نه تنها باعث کاهش میل جنسی می شوند، بلکه مصرف برخی از آنها تاثیر منفی روی میزان اسپرم آقایان دارد. به عقیده ی متخصصان، این عارضه ی نامطلوب نیز مختص مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین می باشد.
نتایج بررسی محققان نشان می دهد در بین مردان مصرف کننده این داروها «اسپرم های غیرعادی» دیده شده است. محققان مشاهده کردند منی دانه ها و جنبدنگی اسپرم ها در مردانی که به مدت سه ماه یا بیشتر از این داروها استفاده می کردند، کاهش پیدا کرد. ولی تعداد اسپرماتوزوئیدها حدود یک ماه بعد از قطع مصرف داروی پاروکستین (یکی از داروهای مهارکننده بازجذب سروتونین) به حالت طبیعی برگشت.
داروهای ضدافسردگی استخوان ها را شکننده می کنند
بین مصرف داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین و کاهش تراکم استخوانی ارتباط وجود دارد. نتایج بررسی ها نشان می دهد خانم ها و آقایانی که از این داروها استفاده می کنند، بیشتر در معرض کاهش تراکم استخوانی و شکنندگی استخوان قرار دارند.
به عقیده محققان ارتباط مستقیمی بین مصرف این داروها و کاهش تراکم استخوانی پیدا نشده است، اما نتایج بررسی ها نشان می دهد سرعت کاهش تراکم استخوانی در خانم هایی که از این داروها استفاده می کنند، در مقایسه با آنهایی که استفاده نمی کنند، به میزان 60 درصد بیشتر است.
داروهای ضدافسردگی خطر سکته مغزی را افزایش می دهند
نتایج پژوهشی که در واشینگتن پست به چاپ رسیده است نشان می دهد مصرف داروهای مسکن و به دنبال آن مصرف داروهای ضدافسردگی باعث افزایش خطر سکته مغزی می شود. به عقیده محققان داروهای ضددرد یا مسکن موسوم به داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، در این مشکل نقش دارند.
محققان بر این عقیده هستند که 65 درصد بزرگسالان مبتلا به افسردگی جزو افرادی هستند که از دردهای مزمن نیز رنج می برند و از داروهای مسکن برای کنترل درد استفاده می کنند. به عقیده محققان مصرف همزمان این دو گروه دارو، خطر بروز سکته مغزی را در آقایان بیشتر از خانم ها بالا می برد.
داروهای ضدافسردگی دیرتاثیر هستند
بر خلاف برخی داروها، مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین بعد از چند هفته مصرف تاثیر خود را نشان می دهند، چون لازم است که این داروها در مغز تجمع کنند تا روی خلق و خوی فرد تاثیر بگذارند.
یادتان باشد که نمی توانید مصرف این داروها را خودسرانه قطع کنید. برای این کار لازم است که ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است قطع ناگهانی این داروها عوارضی مانند اضطراب و یا حالت تهوع ایجاد کند.
فاطمه مهدی پور – بخش سلامت تبیان