بیو تروریسم چیست؟ – بخش اول
در بين جنگافزارهاي نوين، سلاحها و فنآوري ميكروبي بيشتر از سايرين، مورد توجه تشكلهاي تروريستي و تروريست دولتي ابرقدرتها قرار گرفته است.
شايد بتوان به جرئت گفت كه سلاحهاي هستهاي ديگر يك خطر بالفعل نيستند و تنها يك قدرت بازدارندۀ بالقوه محسوب ميشوند. كشورهاي صاحب اين سلاحها، هرگز نخواهند توانست به راحتي از آنها عليه دشمنان خود استفاده نمايند؛ زيرا تبعات بكارگيري چنين سلاحهايي آنچنان گسترده است كه قسمت بزرگي از جهان را در بر خواهد گرفت. اشعههاي راديواكتيو، گرد و غبار اتمي، طوفان اتمي و اشعههاي يونيزان در قالب مرزهاي جغرافيايي نخواهند گنجيد و حوزه وسيعي را آلوده خواهند كرد. طبعاً در اين زمان، كشور به كار برنده اين سلاح ها بايد پاسخگوي كشورهاي همسايه نيز باشد؛ مثلاً اگر «هند»، عليه «پاكستان» از بمب اتم استفاده نمايد، بسته به محل انفجار اتمي، بايد پاسخگوي بخش وسيعي از «خاورميانه» نيز باشد؛ لذا شايد همين ملاحظه بوده است كه در جنگ جهاني دوم، «ژاپن» براي امتحان بمبهاي اتمي امريكا انتخاب شد. كشوری دور دست در دريا كه همسايهاي نزديك هم ندارد؛ درحاليكه به نظر ميرسد اگر بنا بود جنگ را به نوعي خاتمه دهند، ميبايست اين بمبها بر سر «برلين» تخليه ميشد كه مبداء جنگ بود.
از سوي ديگر، سلاحهاي شيميايي نيز چندان گزينۀ مناسبي براي فعاليتهاي تروريستي نيستند. مشكلات حمل و نقل، نگهداري و بكارگيري، عمر كوتاه، خطر نشت، تأثير محدود و قابليت رديابي عامل ترور كننده، سبب شده اند که این گزینه چندان مورد اقبال نباشد؛ اگرچه در ميدان جنگ گزينه موفقي بوده است، ولي از آنجا كه از سال 1935 م. كنوانسيون ممنوعيت بكارگيري آنها در «ژنو»، به امضاي اكثر كشورهاي جهان رسيده است، كشورهاي متخاصم با احتياط زيادي اقدام به استفاده از آن ميكنند كه البته آن نيز به اشارۀ ابرقدرتها خواهد بود؛ ولي باز هم از سوي افكار عمومي جهان تحت فشار شديد قرار خواهد گرفت .
از اين رو، سلاحهاي ميكروبي چه در عرصۀ جنگي و چه در عرصۀ تروريستي، وسيلهاي بسيار مطلوب براي دشمنان شده است. توان توليد بالا، نگهداري راحت، قابليت انتشار، قابليت مصون سازي نيروي خودي، قابليت تكثير براي عوامل ميكروبي زنده، دشواري بسيار در رديابي فرد يا افراد متخاصم، گستردگي عملكرد از انسان تا دام و محصولات كشاورزي و محسنات بسيار ديگر، موجب شده اند که تشكلهاي تروريستي به اين فناوري جديد بشدت كشش يابند، بدون آنكه بتوان گناهي را متوجه آنها نمود.
سلاحهاي ميكروبي، بهخصوص در عرصۀ تروريسم دولتي و عليه ساختارهاي صنعت كشاورزي در ساليان اخير، بسيار بهكار رفته است. اگرچه كشور هدف، هرگز نتوانسته است ادعای خود را عليه دشمنش به اثبات برساند. اروپا شيوع جنون گاوي را متوجه سازمانهاي جاسوسي «امريكا» و «استراليا» ميداند كه با هدف ضربۀ اقتصادي به صادرات گوشت اروپا انجام شده است.
«چين» در شيوع سارس، امريكا را مقصر ميداند كه باعث شد چين در آستانۀ شكوفايي اقتصادي، سالها از گردونۀ رقابت توليد ارزان قيمت بهواسطۀ تعطيلي كارخانههايش عقب بيفتد. «كره شمالي»، شيوع وبا در «پيونگ يانگ» را در اواخر دهه هشتاد میلادی، نتيجۀ فعاليت جاسوسهاي امريكايي ميداند كه با هدف مجبور كردن اين كشور به پذيرش شرايط دول اروپايي، امريكايي براي قطع آزمايش های هستهاي انجام شده است. تمامي اين اتهامات در حد اتهامي باقي ميماند. ولي مسلماً هر روز، بسياري از مناطق جهان، در معرض خطر يك حمله بيوتروريستي هستند. بديهي است كه نيروهاي نظامي، تنها جمعيت در معرض خطر براي حملات بيولوژيك نيستند؛ بلكه اقشار مختلف در معرض خطر بوده و به منظور دفاع در مقابل آثار ناتوان كنندۀ بالقوۀ يك حمله، نيازمند كسب آگاهي نسبت به اصول اساسي همه گيرشناسي عوامل مورد استفاده در جنگ بيولوژيك ميباشند . طبق نظر كارشناسان سازمان بهداشت جهاني ( W.H.O) در حال حاضر، 17 كشور جهان قابليت توليد چنين موادي را دارند.
توليد مواد بيولوژيك بالنسبه ارزان بوده؛ به طوري كه به عنوان بمب اتمي فقرا The Poor Man,s Atom Bomb يا PMAB ناميده شده است. توليد، استفاده و انتشار يك سلاح بيولوژيكي، بسيار ارزانتر از بمب اتم بوده و كمتر احساسات جهانيان را بر مي انگيزد .و البته استفاده از اين سلاحها تا حدودي براي تروريستها بي خطر ميباشد.
معمولا مشاهدۀ پاتوژنها و مقابله عليه آنها مشكل است؛ به عنوان مثال در صورت انتشار عامل اسهال در آب يك منطقه تا دورۀ كمون سپري و علائم بيماري ظاهر شود، چند روز طول ميكشد كه فرصت مناسبي براي تروريستها است تا به اهداف خود برسند. انتقال عوامل هم از كشوري به كشور ديگر به وسيله مسافرهاي معمولي آسان به نظر ميرسد؛ به عنوان مثال، قرار دادن پودر ميكروب سياه زخم داخل كپسول، به عنوان دارو و حمل آن به مناطق مورد نظر .
اين عوامل بيماري زا از راههاي مختلفي در جوامع هدف، مورد استفاده قرار ميگيرند. انتشار عوامل بيماري زا در هوا، آب، مواد غذائي، انواع مواد كنسرو شده، اسباب بازي، پاكت نامه، هدايای پستي، حشرات ناقل، خون و…. سابقه داشته است. استفاده از عامل بيوتروريسم بر اساس اهداف تروريستها تعيين ميگردد. در صورتي كه تروريسم قصد گسترش وسيع بيماري را داشته باشد از عواملي، نظير آبله انساني استفاده ميكند كه به راحتي از فردي به فرد ديگر منتقل و باعث آلودگي وسيع ميشود و در صورتي كه قصد آن مورد هدف قرار دادن شخص خاصي باشد، از عواملي نظير انتراكس (عامل سياه زخم ) استفاده ميكند .
تعاريف :
براي ترور و تروريسم، تعاريف مختلفي ارائه شده كه با گذشت زمان توسعه داده شده اند. در ابتداي بحث به چند تعريف و تعاريف مرتبط با آن اشاره ميگردد .
ترور چيست؟
ترور در كلمه، به معني ترساندن است و در فرهنگ سياسي جهان عبارتست از هرگونه اقدام خصمانه و مخفيانه عليه فرد يا افرادي در حوزهاي محدود يا گستردۀ اقتصادی، كشاورزي و صنعتي، با هدف ايجاد ارعاب يا باج خواهي.
در فرهنگ سياسي، ترور از ريشه لاتين terror به معناي ترس و وحشت گرفته شده است و به رفتار و اعمال فرد يا گروهي اطلاق مي شود كه از راه ايجاد ترس، وحشت و استفاده از زور ميخواهند به هدف سياسي خود برسد. در زبان فارسي هم ترور به معناي ترس زياد، بيم و هراس و خوف و وحشت است و تروريست به عامل ترور، طرفدار ترور، آدم كش يا كسي كه براي رسيدن به هدف خود، كسي را به طور غافلگيرانه بكشد يا ايجاد وحشت و هراس كند، گفته ميشود.
در «لغتنامه روابط بين الملل» ذيل كلمه terrorism آمده است: ترور و تروريسم به فعاليتهاي بازيگران دولتي و غير دولتي اطلاق ميشود كه شيوه و تمهيدات خشن را در اعمال خود براي رسيدن به اهداف سياسي به كار ميبرند .
بيوتروريسم چيست؟
بر اساس تعريف پليس بين الملل درسال 2007 م. بيوتروريسم عبارت است از منتشر كردن عوامل بيولوژيكي يا سمي با هدف كشتن يا آسيب رساندن به انسانها، حيوانات و گياهان با قصد و نيت قبلي و به منظور وحشت آفريني ، تهديد و وادار ساختن يك دولت يا گروهي از مردم به انجام عملي يا برآورده كردن خواستهاي سياسي يا اجتماعي.
حمله بيوتروريستي چيست؟
حمله بيوتروريستي عبارت است از پخش كردن ويروس، باكتري، ميكروب يا ديگر عوامل بيماريزا و سمي كه موجب بروز بيماري و مرگ در ميان انسانها، حيوانات و گياهان ميشود.
كشف و شناسايي يك حملۀ بيولوژيكي، سخت و دشوار به شمار ميآيد. تاثيرات يك حمله بيولوئژيكي به چهار دسته تقسيم ميشوند.
1- فيزيكی: بروز بيماري؛
2- رواني:بروز ترس و وحشت؛
3- اقتصادي: محدوديت سفر و جابهجايي، متوقف شدن فعاليتهاي اقتصادي و كسب و كار؛
4- زيست محيطي: آسيب ديدن انسانها، حيوانات، گياهان، آلوده شدن منابع طبيعي مثل منابع آب و غیره.
بيوتروريسمها چه كساني هستند؟
معمولا گروهها و جنبشها سياسي و فرقههاي مذهبي يا اشخاصي هستند كه توانايي توليد و بكارگيري سلاحهاي بيولوژيك را دارند؛ به طور مثال «جنبش استقلال طلب قبيله مائومائو» در «كنيا» كه از سم براي كشتن ماموران حكومت استعماري «بريتانيا» استفاده كردند: «فرقه مذهبي راجنيشي» در سال 1984 م. با آلوده كردن ظروف سالاد يازده رستوران در آمريكا، با باكتري تايفيموريوم سالامونا، موجب مسموميت 750 نفر شدند؛
در سال 1993 م. فرقۀ مذهبي آئوشينريكوي، باسيل سياه زخم را در ناحيۀ «كاميرو» در متروي «توكيو» منتشر كرد.
با سلام.دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در حال حاضر روی این پروژه کار میکنه.مقابله با بیو تروریسم.در ایران در چند سال اخیر راجع به سیب زمینی گندم و گوجه این اقدام خصمانه صورت گرفته.که باعث گرانی نان گوجه و سیب زمینی شده.جاله که سم ها و مواد مقابله کننده با این افات یا میکروب ها را میسازند ولی مارا تحریم میکنند..