بیاعتمادی مردم و کادر درمانی آلمان به “واکسنهای وارداتی کرونا”
در آلمان دلایل این شک و تردید درباره واکسن کرونا به شدت مورد بحث است؛ بر اساس نظرسنجی ماه دسامبر، ترس از پیامدهای جانبی در درازمدت، دلیل عدم تمایل بسیاری از پزشکان و پرستاران آلمان به واکسن کرونا است.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ معمولاً مدتزمان زیادی برای ساخته شدن یک واکسن مؤثر علیه یک بیماری جدید صرف میشود؛ این بازه زمانی ممکن است تا چندین سال به طول بینجامد اما به دلیل شیوع کرونا در سراسر جهان و تحت تأثیر قرار گرفتن اقتصاد، معیشت و زندگی افراد جوامع و با هدف کاهش تلفات ناشی از کرونا، دانشمندان و شرکتهای دارویی در تلاشند تا فرآیند ساخت واکسن را سرعت ببخشند.
به دلیل بالا بودن سرعت تولید واکسن در جهان، برخی فرآیندهای تأیید واکسنهای کرونا، سرعت بیشتری میگیرند؛ برای مثال رگولاتورهای دارویی، به دادن مجوزهای استفاده اضطراری از واکسنهای موجود، اقدام کردهاند.
بالا بودن سرعت تولید و تأیید واکسنهای کرونا در جهان از سویی و نوپدید بودن و ناشناخته بودن ابعاد ویروس کرونا از سوی دیگر باعث میشود بسیاری از مردم کشورهای مختلف و متخصصان این حوزه هنوز اعتماد کافی به واکسنهای کرونا نداشته باشند.
در این باره باید توجه داشت که اغلب واکسنهایی که موفق به کسب مجوز استفاده اضطراری در کشورها شدهاند نیز در فاز سوم کارآزمایی بالینی قرار دارند و بنابراین این بیاعتمادی میتواند ریشه در تکمیل نبودن مراحل آزمایش واکسن کرونا داشته باشد.
نتایج یک نظرسنجی از 1076 نفر در مرکز افکارسنجی ایرانیان، نشان داده است که 40 درصد از افراد، به واکسنهای کرونای خارجی بیاعتمادند اما آیا این میزان بیاعتمادی تنها مختص ایران است؟
دویچهوله- رسانه آلمانی- از میزان اعتماد آلمانیها به واکسنهای موجود گزارشی تهیه کرده است.
این رسانه آلمانی در این گزارش مینویسد: پس از ماهها فداکاری در مراقبت از بیماران کرونایی انتظار میرفت که کادر درمانی در آلمان با کمال میل تن به واکسیناسیون بدهند اما شمار قابل توجهی از آنها هنوز مردد هستند!
پس از انتشار گزارشهایی در باره خودداری بخشی از کادر درمانی آلمان از واکسینه شدن در برابر ویروس کرونا، دو نفر از همکاران دویچه وله به چند بیمارستان و کلینیک برلین و براندنبورگ سر زدند و در این باره با پزشکان و پرستاران گفتوگو کردند.
کادر درمانی بیمارستان کوچک بتل (Bethel) در جنوب برلین که مثل اکثر درمانگاههای کشور از بحران کرونا در امان نمانده، نظرات گوناگونی در باره واکسن آلمانی دارند؛ هانس وایگلت، پزشک ارشد و مسئول امور مربوط به پاندمی بیمارستان میگوید که واکسن کرونا پس از ماهها تلاش سخت، تولید و پخش شده اما بخشی از کادر درمانی هنوز برای استفاده از آن مردد هستند.
او ضمن بیان این که مصمم است در نخستین فرصت واکسینه شود، تاکید میکند: «نه تنها برای محافظت از خودم بلکه برای محافظت از بستگانم علاوه بر این من مسولیت مراقبت از مردم را هم دارم.»
اگرچه این پزشک نسبت به واکسینه شدن علیه کرونا مصمم است اما ویوین کوخمن، یکی از پرستاران بیمارستان، ماههاست که به محدودیتهای کرونایی از جمله استفاده از ماسک و شستن مرتب دستان بسیار توجه میکند و به عنوان مادر یک کودک، تماسهای خود را هم به شدت کاهش داده اما در رابطه با واکسیناسیون بسیار محتاط است.
او میگوید: «من برای واکسن کرونا ارزش زیادی قائلم، اما هنوز تا حدودی از آن میترسم زیرا عمر این واکسن آنقدر زیاد نبوده است که بتوانم بگویم، من اکنون صد در صد به آن اطمینان دارم. راستش را بخواهید ، کمی نگران هستم.»
ویوین کوخمن به طور کلی با واکسیناسیون مشکل ندارد و میگوید که علیه بسیاری از بیماریها واکسینه شده است اما هنوز اطمینان ندارد که چقدر زمان برای پی بردن به تمامی عوارض جانبی یک واکسن لازم است.
نتایج یک نظرسنجی
گزارش دویچه وله میافزاید که این گونه شک و تردید در بین کادر پزشکی آلمان معمول است؛ بر اساس یک نظرسنجی که توسط دو انجمن درمانی در ماه دسامبر انجام شد تنها کمتر از 73 درصد پزشکان و 50 درصد پرستاران آلمان به واکسیناسیون علیه کرونا علاقه نشان میدهند.
بر اساس اعلام دویچه وله، اکثریت شرکتکنندگان در این نظرسنجی معتقدند واکسن برای جلوگیری از گسترش کرونا مهم است اما هنوز هنوز قابل توجهی از کادر درمانی برای واکسینه شدن تردید جدی دارند.
در آلمان دلایل این شک و تردید در واکسیناسیون به شدت مورد بحث است؛ بر اساس نظرسنجی ماه دسامبر، ترس از پیامدهای جانبی در درازمدت، دلیل عدم تمایل بسیاری از پزشکان و پرستاران به واکسن کرونا است.
کارمندان چند کلینیک برلین به دویچه وله گفتند که برخی از زنان نگران بروز عوارضی ناشناخته در دوران بارداری در آینده هستند.
یک کارشناس به دویچه وله میگوید: کادر درمانی باید پس از واکسیناسیون هم در محل کار ماسک بزنند، بنابراین واکسیناسیون برای آنها تسکینی ایجاد نمیکند.
پرستار بیمارستانی در ایالت براندنبورگ هم به این موضوع اشاره میکند که واکسن کرونا باعث جلوگیری از ابتلا به ویروس نمیشود بلکه از شیوع بیماری ناشی از ویروس (کووید19) جلوگیری میکند!
او یادآور میشود که در ماههای اخیر شمار زیادی از کادر درمانی دچار کووید19 شدهاند و بدن آنها در برابر کرونا پادتن ایجاد کرده است، به همین دلیل ضرورتی برای واکسیناسیون حس نمیکنند.
این گزارش رسانههای آلمانی در حالی منتشر شده است که بر اساس اعلام رسانههای آلمان، دولت فدرال آلمان ششم دی ماه سال جاری، بیش از 10 هزار دوز واکسن کروای فایزر – بیون تک را به 27 نقطه در آلمان ارسال کرده است.
ینس اشپان، وزیر بهداشت آلمان نیز در حساب توییتری خود نوشته است که این کشور به اندازه کافی واکسن کرونا تهیه کرده و در سال 2021 هرکس که بخواهد، میتواند واکسینه شود.