زردی رخسار

1به گفته ی ابن سینا زردی رخسار معلول چند علت است:

💢« زرد رنگی شاید از مزاج ساده ی گرم ناشی شده باشد. شاید زردی و رنگ زرد مایل به سرخی دلالت بر گرمی زیاد دارند لیکن زردی بیشتر دلیل بر وجود زَهره(صفرا) است و زردی همراه سرخی دلیل خون است. ممکن است … رنگ دلیل کم خونی باشد. این حالت در بدن کسانی که تازه از بیماری برخاسته اند دیده می شود. پژمردگی رنگ پوست و از زردی به سیاهی زدن آن نشانه ی این است که سردی شدید خون را کم کرده است و این خون کم هم به حالت افسردگی در آمده در نتیجه زردی آن به سیاهی زده است و رنگ را تغییر داده است. رنگ اسمر (سیاهی ای که به زردی می زند) پوست دلیل بر گرم مزاجی است.1»

1-قانون/1/274
💢وی در جای دیگر از کتاب خود می گوید: «زرد شدن پوست بدن سبب های متعددی دارد که هر یک از آنها می توانند سبب زردی پوست باشند و از این قرارند: بیماری ها، غم خوردن، کمبود غذا، به درد آمدن بدن، گرمای هوای شدید و نوشیدن آب های راکد، عادت کردن به خوردن سرکه. سرکه را به حد زیاد خوردن سبب می شود که راه بندان هایی(انسداد ها) در دهانه ی رگ ها رخ دهد و خون صاف و سرخ روشن به پوست نرسد و تنها بخار زرد خونی به پوست درآید که در نتیجه رنگ رخسار زرد می شود.2»

2-قانون/5/145
شهر شهر و خانه خانه قصد کرد نی رگش جنبید و نی رخ گشت زرد
مثنوی/
102
گوشه گوشههر شهر و خانه ای را گشت و نه نبضش از اضطراب به تپش افتاد و نه چهره اس زرد شد

منبع: اصطلاحات پزشکی در فرهنگ و ادب پارسی، دکتر اکرم گلشنی

ش

نوشته های مشابه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا