سیر و پرفشاری خون
?? سیر و پرفشاری خون ??
بنا به مستندات بالینی و شواهد علمی نوین، سیر در کاهش چربی خون، پیشگیری از تصلب شرایین در سنین بالا، و کاهش پرفشاری خفیف خون موثر است.
رتب از بیماران می شنوم که برای کاهش فشار خون سیر می خورند. ولی من گاهی پس از شنیدن شرح حال، انجام معاینه، و ملاحظه آزمایشها و جمع بندی نهایی از وضعیت شخص بیمار، به وی توصیه می کنم که مصرف سیر را کم کند یا آن را دستکم تا مدتی پس از شروع درمانهایم، کنار بگذارد.
✅ شما هم اگر پرفشاری خون دارید، به این نکات توجه کنید:
? ۱. اگر خوردن سیر در شما احساس تپش قلب و ضربان تند همراه با لرزش یا بیقراری پدید می آورد، به احتمال زیاد فشار خون شما را هم افزایش خواهد داد. هرچه سیر تندتر باشد این عارضه شدیدتر خواهد شد.
? ۲. اگر مکرراً به دلهره و یا خشم یا اندوه پنهان دچار می شوید و بدنبال آن دچار نوسان فشار خون می گردید، مصرف سیر تند برای شما بی زیان نخواهد بود. سیر تند می تواند سیستم سمپاتیک را در قلب تحریک پذیرتر کند و بدنبال آن فشارخون نیز ممکن است بالا برود.
? در این دو حالت هرگز نباید سیر بسیار تند و تیز بمقدار زیاد بخورید. ولی مصرف یک حبه کوچک (نه یک غوزه) سیر ملایم، همراه با برگ گشنیز یا رب انار ترش و شیرین می تواند این عوارض را کاهش دهد.
? آگاه باشید که در متون طب ایرانی، سیر نسبت به فرد معتدل، در درجه سوم گرم و خشک دانسته شده و صفرای بسیار تند تولید می کند.
? ۳. مصرف سیر و فرآورده های دارویی آن در کسانی که داروهای ضد پلاکتی (مانند آسپرین، و تیکلوپیدین) یا داروهای ضدانعقاد و حل کننده لخته (مانند وارفارین، هپارین، کومارین، انوگزاپارین) مصرف می کنند، احتیاط دارد و می تواند خطر خونریزی را در بدن افزایش دهد. در مقالات و گزارش های موردی، نمونه های متعددی از وقوع این عوارض توصیف شده است.
❌ سیر هم عملکرد ترومبولیتیک (حل کننده لخته) و هم اثرات ضد تجمع پلاکت دارد و مصرف مستمر آن همراه با داروهای ذکرشده، بدون پیگیری و بررسی آزمایش خون و INR غیرمنطقی و خطرناک است.
? ۴. گاهی فشار خون بالا با انباشتگی گاز در معده و روده ها ارتباط دارد. در این حالت، میزان فشار خون پس از مصرف خوردنی های بادزا (نفاخ) زیاد می شود. در این صورت نیز مصرف سیر احتیاط مصرف جدی دارد و می تواند فشارخون را بالا ببرد.
این خطر در افراد چاق با نفخ شدید و تحرک کم، جدی تر به نظر می رسد.
گمان می رود که تجمع گاز ناشی از مصرف زیاد سیر (و نیز پیاز و پیازچه و تره) در امعاء و عروق، و اثرات کیفی سیر بر رطوبات داخل عروق، بتواند در چگونگی گردش خون و وضعیت دستگاه قلب و عروق اختلالاتی ایجاد کند.
بنا بر این دیدگاه، مصرف سیرماست در این شرایط می تواند زیان آورتر از سیر تنها باشد.
? ۵. نکات آخر:
– بعنوان پزشک متخصص طب ایرانی، سیر را برای کنترل درجات بالای فشارخون به تنهایی و بدون ملاحظات آزمایشگاهی و بالینی، هرگز کافی نمی دانم.
– تجویز یا منع خوراکیهای ظاهرا ساده ای مانند سیر در بیماریهای جدی مانند پرفشاری خون و مشکلات قلبی، نیازمند دانش و تجربه طبی است.
سلامت خود را به ناآگاهان نسپارید.
? تندرست و شادکام باشید.
کدمطلب:M98030801_