فهرست جامع ترین کتاب های مرجع در تاریخ و متون پزشکی کهن اسلام و ایران زمین – بخش پانزدهم
- اصطلاحنامه پزشكي دوره اسلامي
گردآورنده:محمدرضا شمس اردکانی، محبوبه رنجبر، فرید قاسملو
درباره کتاب: در این کتاب، اجزا و دغدغه های مختلف تهیه اصطلاح نامه پزشکی دوره اسلامی به ظهور رسیده است. استفاده از این اصطلاح نامه مانند دیگر اصطلاح نامه های فارسی می باشد.
- الاغراض الطبیه و المباحث العلائیه
نویسنده:اسمعیل بن الحسن بن محمد الحسینی الجرجانی(سید اسماعیل جرجانی)
تصحیح: دکتر حسن تاج بخش
درباره کتاب: الاغراض الطبیه یکی از منابع واژگان پزشکی و غیر پزشکی و بیماری ها در طب سنتی و پزشکی کهن ایرانی می باشد. فصل های این کتاب در مورد طب، ارکان، اخلاط، اندام ها، قوت ها، تن درستی و بیماری ها، نبض، دم زدن، تفسره، اسباب احوال طبیعی و غیر طبیعی، احوال زادن و مردن، انواع بیماری ها، نضج، حفظ الصحه، ادویه مفرده و مرکبه(قرابادین)، اغراض طبی و بیماری ها می باشد.
- آموزش عربی (صرف و نحو کاربردی در متون طب سنتی)
نویسنده:دکتر فرزانه غفاری با مقدمه دکتر محمدمهدی اصفهانی
درباره کتاب: این کتاب با آموزش مقدماتی صرف و نحو عربی، با تکیه بر متون پزشکی و داروسازی سنتی تدوین گردیده و اغلب مثال ها، تمرین ها و نمونه های متن خوانی با روکرد طب سنتی ایرانی ارائه گردیده است.
- انگشت پیچ
نویسنده:سید محمد موسوی
درباره کتاب: انگشت پیچ ها یا همان لعوقات در طب سنتی ایرانی گونه از داروها می باشد که در این کتاب به برخی از آن ها همراه با کاربرشان پرداخته شده است.
- بایسته های اخلاق پزشکی
نویسنده:محمد بن زکریای رازی(رساله ای به یکی از شاگردان)
ترجمه: محمدحسین ساکت
درباره کتاب: بایسته های اخلاق پزشکی در مورد نوع رفتار با بیمار و شیوه برخورد از نگاه اخلاقی و روانشناسی می باشد.
- بحرالجواهر (معجم الطب طبیعی)
نویسنده:محمدبن یوسف الهروی
درباره کتاب: بحر الجواهر فرهنگ و لغتنامهاي است طبي در گزارش واژههاي طبي لاتيني، يوناني، عربي، سرياني، فارسي به فارسي و عربي كه به زبان هاي فارسي و عربي نگاشته شده است. همچنين زندگينامه برخي از مشاهير و بزرگان پزشكي و طب سنتی، خواص برخی مفردات و مرکبات را در اين فرهنگ گنجانده شده است. اين فرهنگ به ترتيب حروف تهجي است. بحرالجواهر در واقع تحرير مفصلتري از جواهراللغه اثر ديگر یوسف هروی است كه در 924 قمري به نام جلالالدوله ملك دينار غز نگاشته است.
- برگ کهن (مفردات پزشکي)
نویسنده:محمد کمالی نژاد باهمکاری مهدی وزیر نظام، محمدهادی عطار نژاد، رضا هوشنگی و مقدمه دکتر جمشید سلام زاده
درباره کتاب: در این کتاب گذری بر داروشناسی شده که در آن به منشاء مفردات دارویی، تعریف غذا و دارو، نحوه اثر، مراتب و درجات قوای ادویه پرداخته شده، 41 مفرده مهم و پرکاربرد پزشکی، از دید پزشکی سنتی و پزشکی نوین آورده شده است. در بخش پایانی گزیده مجرّبات 13 نفر از عطاران باتجربه و قدیمی در مورد هر مفرده دارویی که با منابع علمی تطابق دارد جمعآوری شده است.
- پاسداشت تندرستی با پزشکی ایرانی
نویسنده: دکتر ریحانه معینی، دکتر نرجس گرجی
مقدمه: دکتر محمدمهدی اصفهانی
درباره کتاب: این کتاب با هدف ترویج هر چه بیشتر مبانی حفظ سلامتی از دیدگاه طب ایرانی و بر اساس منابع مکتوب و معتبر این دانش گردآوری گردیده است تا شاید بتواند با زبانی ساده، بازگو کننده بخشی از ژرفای این دریای پهناور برای دوستداران آن باشد؛ چرا که عمیقاً باور داریم به کار بستن دستورات و تدابیر ارایه شده در طب سنتی ایرانی میتواند نقش به سزایی در کاهش شیوع بسیاری از بیماریهای امروز بشر داشته باشد.
- پژوهش در طب مکمل/ جایگزین
نویسنده: مارک کین
ترجمه: دکتر فتانه هاشم دباغیان
درباره کتاب: این کتاب روش پژوهش در طب مکمل و جایگزین را بیان می نماید.
- به سوی اصطلاحنامه پزشكي دوره اسلامي(مجموعه مقالاتی در زمینه آمادهسازی اصطلاحنامه پزشکی دوره اسلامی)
نویسنده: محمدرضا شمساردكانی، فرید قاسملو
درباره کتاب: پزشكی اسلامی، واژهنامهها، پزشكی ایران، واژهنامهنویسی، تاریخ پزشكی اسلامی