«مُقل ازرق »
«مُقل ازرق »
مُقل ازرق که به آن بوی جهودان هم گفته اند و وجه تسمیه آن این بوده است که یهودیان آن را بسیار بخور میدادهاند و مردم هندوستان آن را گوگل مینامند.
بهترین نوع مُقل آن است که خالص و براق و لزج و چسبنده و نرم و خوشبو و زرد رنگ و تلخ مزه باشد و در آب خوب حل شود صمغ مُقل هر چه کهنهتر شود سختی آن بیشتر و طعم آن تلختر میگردد.
طبیعت آن گرم است. مقل خواص طبی فراوان دارد و سبب از بین بردن بلغم و اخلاط زیادی اندامها و دستگاههای بدن مانند اخلاط ریهها میباشد و در ضمن نفخ دستگاه گوارش را نیز از بین می برد.برای تقویت قوای تناسلی مقدار چهار گرم مقل را با یک لیوان شیر تازه دوشیده میل مینمایند این عمل ضمن تقویت قوای تناسلی اخلاط زیادی بدن را دفع نموده و ضعف کبد و ضعف گوارش و درد مفاصل را نیز از بین خواهد برد.
پزشکان قدیم برای مداوای کزاز ضمن معالجات دیگر مقل را نیز به صورت خوراکی تجویز مینمودهاند در معالجه مجرب بوده است. چنانچه مقل را با مقداری سرنج مخلوط کرده و بر یا بواسیر بگذارند آن را از بین خواهد برد و چون داروی مذکور را بر ورمهای محکم ضماد نمایند ورم را تحلیل میبرد.
در مداوای بیماری سیاتیک خوردن و ضماد مقل بسیار مفید است. بخور دادن مقل ارزق در زیر رحم زنان سبب ضدعفونی شدن رحم و باز کردن عادت ماهانه و رقیق شدن خون عادت ماهانه میشود.
زنانیکه هنگام شروع دوره ماهانه (عادت ماهانه) شکم درد دارند بخور مقل ازرق در زیر رحم برای آنان مفید است و درد را از بین میبرد و چون از بین برنده جنین است زنان باردار در استعمال آن مجاز نیستند.
مقدار مصرف غیر از موارد استنشاقی سه تا چهار گرم میباشد.
مقل ازرق: صمغ درختی است به اندازه ی درخت کندر که سرخ و تلخ است.
طبیعت: در اولِ سوم گرم است و در دوم خشک
خواص:
1. جلا دهنده و صاف کننده ی خون
2. پادزهر است.
3. گلو درد و سرفه ای سخت و رطوبی را معالجه می کند و ورم های حنجره و حلق را برطرف می نماید.
4. رفع کننده خون لخته شده در بواسیر و روده ها.
5. تسهیل کننده ی زایمان
6. کاهش دهنده ی دردهای کمر، عِرق النِساء(سیاتیک)، نقرس
7. ریزاننده ی سنگ های کلیه
8. مدر حیض و بول
9. خوردن یک درم ( 3 گرم) از آن همراه با شیر تازه جهت تقویت قوه ی جنسی مفید است.
10. برای ملین کردن طبع و ایجاد اسهال بلغم مقل ارزق را کوبیده و با آب گرم میل می کنند.
11. بخور دادن جوشانده ی آن برای درد بواسیر و ورم رحم و طوبت آن مفید است.
12. اگر کوبیده ی آن را همراه با عسل بر روی نیش حشرات بگذارند مفید است.
13. البته خوردن آن همراه با زعفران به عنوان مصلح یاد شده است.