ختنه
ختنه
بهترین زمان ختنه نوزادان پسر در پایان سن شش سالگی است چون در بدو تولد بسیار کوچک است و ممکن است در هنگام ختنه بخش های دیگری هم از بین برود .
به مرور زمان وقتی کشورهای مسیحی و حتی یهودی به عوارض ختنه نکردن پیبردند و دیدند که این عمل میتواند از بروز بسیاری از بیماریها در پسربچهها جلوگیری کند، از آن پس این عمل را برای پسران انجام میدهند.
در کشورهای پیشرفته که با علم همسو هستند به خاطر تحقیقات زیادی که در رابطه با ختنه و کاهش بیماریها انجام دادند، ختنه در این کشورها شیوع زیادی پیدا کرده است. در ایالات متحده آمریکا 60 درصد، اروپا و انگلستان بین 40 تا 45 درصد، دانمارک 30 درصد و کمترین آمار مربوط به کشور اسپانیا است که تنها یک درصد ختنه انجام میگیرد.
ختنه کردن به 2 روش حلقه و جراحی انجام میشود. عوارض آنها نسبت به سن و سال متفاوت است و جراحی که این عمل را انجام میدهد باید از تجربه و تبحر خاصی برخوردار باشد.
زمانی که ختنه کردن با نخ و حلقه انجام میشود، طبیب در این جا محکم تر کار میکند و زمانی که نخ دوم را انداخته و گره میزند موجب تنگی و برش در سر آلت شده که در اینجا با استفاده از دستگاه برقی به نام «کوتیدار» که برای سوزاندن عروق است بر روی پوست ختنهگاه استفاده میکنند که این روش اصلاً توصیه نمیشود.در روش حلقه پس از ختنه پوست آلت به قسمت جلو آمده و نوک آلت را پوشانده که منظره بدی را به وجود میآورد و اصطلاحاً به آن «آلت مخفی شده» میگویند. بیشتر والدین با دیدن چنین صحنهای دچار اضطراب شده و کودک را نزد ما میآورند. در روش جراحی و حلقه هر کدام به یک شکل ختنه باید صورت بگیرد.
برای ختنه کردن پسر بچهها جراح باید مهارت خاصی داشته باشد، در صورت عدم مهارت لازم عوارض یاد شده و جبرانناپذیری برای کودک به وجود میآید.
تنگی دهانه مجرای ادرار از شایعترین عارضه ختنه است و این مسئله به این خاطر اتفاق میافتد که در تماس مستقیم ادرار با محل ختنه، نوک آلت دچار «درماتیت» یعنی التهاب پوست شده که همین مسئله عامل اصلی سوزش ادرار است و منجر به تنگی دهانه مجرای ادرار میشود. اگر قطر ادرار دارای ضخامت کمتر باشد و باریک شود یا به اصطلاح ادرار سوزنی باشد از علائمی است که والدین با مشاهده آن باید طفل را نزد طبیب معالج ببرند، همچنین در این بین جهش ادرار یکی از علائم عفونت مجاری ادرار است.
بعضی گفته اند یک ماهگی بهترین زمان ختنه کردن است از آنجایی که در این ماه غلظت و سوزانندگی ادرار بیشتر است ،توصیه میشود والدین پس از انجام جراحی تا یک ماه حدود 200 سیسی آب چشمه جوشیده ولرم را به کودک بدهند، چرا که این کار موجب رقیق شدن ادرار کودک شده و سوختگی را کمتر میکند.
با ختنه کردن در دوران نوزادی تا حدود زیادی میتوان از تنگی مجاری ادرار پس از ختنه پیشگیری کرد. اما باید دانست که بهترین سن ختنه برای کودک 6تا 9سال است چراکه آلت تناسلی رشد نموده وپزشک برای ختنه کمتر دچار اشتباه می شودوبه سلامت کودک خدشه ای وارد نمی شود. اگردر کلام وحدیث گفته اند نوزادی بهترین زمان ختنه است باید توجه داشت که درآن روزگار مشکلات تغذیه وهورمونی که امروزه بشر با آنها دست به گریبان است نبود واندازه آلت تناسلی نوزاد درحدی بوده که بتوان ان راختنه کرد ولی کودکان دراین روزگار مشکل کوتاهی آلت را از بدو تولد دارند وختنه آنها ممکن است آسیب جدی به آلت تناسلی آنها در آینده وارد کند.
مادهای در زیر پوست ختنهگاه جمع میشود که که به آن «آسیمگما» میگویند، این ماده به طور مرتب از پوست آلت ترشح و سپس رسوب میکند؛ و زمینهساز سرطان است.در کشورهایی نظیر هندوستان و بعضی از کشورهای اروپایی که جراحی ختنه رایج نیست، سرطان آلت مردان بیشتر دیده میشود.
خوشبختانه در کشور ما به خاطر رایج بودن عمل ختنه، سرطان آلت در مردان بسیار بسیار کم دیده میشود .لازم به ذکر است که ختنه کردن در سنین نوجوانی و جوانی عوارضی نظیر چسبندگی به وجود میآورد.
منبع: ذریه طیبه