خواص کدو و داستان حضرت یونس علیه السلام

خواص کدو و داستان حضرت یونس علیه السلام

 

خواص کدو و داستان روییدن گیاه کدو بر بالای سر حضرت یونس علیه السلام  بعد از نجات یافتن از شکم ماهی

خداوند متعال از نام بردن تک تک اشیاء و پدیده ها و احوال انسان ها در قرآن مقصودی دارد که اگر ما دقت کنیم و در آیات متعالی اش تدبر داشته باشیم بی شک بهره ها خواهیم برد.

یکی از سرگذشت های جذاب و اسرارآمیزی که در قرآن کریم بیان شده است، سرگذشت حضرت یونس (علیه السلام)  است؛ همانطور که همه می دانیم حضرت یونس (علیه السلام) مدت ها در میان قومش به ارشاد مردم پرداخت ولی در مدت سی و سه سال فقط دو نفر به او ایمان آوردند او هم قوم خود را نفرین کرد و خداوند به او وعده داد که در فلان تاریخ عذاب خود را بر آنان خواهد فرستاد. یونس از شهر خارج شد اما یکی از دوستانش در شهر ماند و مردم را از عذاب خدا ترساند و از آنها خواست توبه کنند و آنها که نشانه های عذاب وعده داده شده را دیدند از ترس عذاب توبه و ناله کردند تا خدا عذابش را از آنان برگرداند.

یونس به امید این که مردم نابود شده اند به شهر بازگشت و وقتی دید همه چیز عادی است و مردم به کارشان مشغول اند عصبانی شد و شهر را بدون اجازه خداوند ترک کرد و با یک کشتی راهی دریا شد. (کتاب قصص الانبیاء)

در بین راه ماهی غول پیکری به کشتی حمله کرد و به خواست خداوند متعال حضرت یونس را بدون این که به او آسیب برساند بلعید حضرت یونس وقتی به هوش آمد متوجه اشتباه خود شد و با ناله و تضرع به درگاه خداوند توبه کرد که توبه او در قرآن آمده است. (کتاب قصص الانبیاء)

خداوند به ماهی امر کرد که یونس را به خشکی رسانده رها کند، بعد از این که ماهی حضرت یونس را به خشکی رساند ایشان را در جایی خشک و بی آب و علف رها کرد.

قرآن می فرماید: «فَنَبَذناهُ بِالعَراءِ؛ پس افکندیمش در هامون» یعنی او را به مکانی انداختیم که نه گیاهی بود، نه درختی و گفته اند منظور از (عراء) ساحل می باشد که خداوند به ماهی وحی کرد که یونس را از شکم خود به سوی زمین خشک بیفکند.

حضرت یونس بعد از بیرون آمدن از شکم ماهی بدن بیمار و آزرده و اندامش خسته و ناتوان بود، آفتاب ساحل او را آزار می داد، پوششی لطیف لازم بود تا بدنش در زیر آن بیارامد، سپس به فرمان الهی درختی سایه افکن بر بالای سر او روییده تا وی از آن تناول کند و هستی تحلیل رفته اش را بازیابد: «فَنَبَذناهُ ِبالعَراء و هُوَ سَقِیمً وَآَنبَتنَا عَلَیهِ شَجَرَة مِنَ یَقطِینٍ؛ پس او را درحالی که ناخوش بود به زمین خشکی افکندیم و بر بالای سر او درختی از نوع # کدوبن رویانیدیم».

(144 و 145 الصافات)

وقتی به اینجای سرگذشت حضرت یونس (علیه السلام)  می رسیم این سؤال برای ما پیش می آید که بین همه گیاه و بوته چرا خداوند متعال کدو را برای حضرت رویاند؟

کدو برگ های پهن و پرآبی دارد و می توان از آن سایبان خوبی تهیه کرد، مگس نیز بر برگ های آن نمی نشیند و یونس به خاطر توقف در شکم ماهی پوست تنش آن قدر نازک و حساس شده بود که از نشستن حشرات بر آن رنج می برد، او اندام خود را با این کدو پوشانید تا هم از سوزش آفتاب در امان باشد و هم از حشرات.

در کدو ترکیباتی که خاصیت ضد افسردگی دارند، بسیار زیاد است و خوردن آن برای رفع افسردگی و اضطراب توصیه می شود. یعنی بهترین غذایی که خداوند در اختیار یونس(علیه السلام)  با حال روحی مضطر و پریشان قرار می دهد. (سبحانک انی کنت من الظالمین)

برخی از خواص کدو از دیدگاه معصومین (علیه السلام)

امام حسین (علیه السلام)  از نبی مکرم اسلام (علیه السلام)  نقل کرده که فرمود: «کدو بخورید، که اگر خدا درختی بهتر و سبک تر (غذایی سبک تر) از آن سراغ داشت برای برادرم یونس می رویانید. در آبگوشت زیاد کدو بریزید که به عقل می افزاید».

نبی مکرم اسلام (صلی اله علیه و آله و سلم)  فرمود: «هرکه کدو با عدس بخورد چون یاد خدا کند قلبش به رقت آید و بر نیروی جماعش افزوده شود». در صحیفه الرضا (علیه السلام)  از پیغمبر اکرم (صلی اله علیه و آله و سلم)  روایت شده که فرمود:«کدو در غذا زیاد بریزید که دل غمگین را خوشحال می گرداند.»

انس نقل کرده است: خیاطی پیغمبر (صلی اله علیه و آله و سلم)  را به مهمانی خواند و غذایی برای حضرت آورد که کدو با روغن در آن بود، من مشاهده کردم که پیغمبر (صلی اله علیه و آله و سلم)  از اطراف ظرف کدوها را میل می کند، من پس از آن که دیدیم پیغمبر (صلی اله علیه و آله و سلم)  کدو را خیلی دوست می دارد به کدو علاقه مند شده ام.

و نیز گوید: پیغمبر (صلی اله علیه و آله و سلم)  کدو را خیلی دوست می داشت و آن را از اطراف ظرف غذا جمع می کرد و نیز در یک مهمانی برای حضرتش کدو آوردند، حضرت در ظرف غذا می گشت و کدوها را پیدا می کرد و تناول می فرمود. (کتاب مکارم الاخلاق/ ترجمه میرباقری ج1، 337)

در کتاب «خصال» از امیرالمؤمنین (علیه السلام) نقل شده که فرمود: «کدو بخورید زیرا مغز را می افزاید و پیغمبر (صلی اله علیه و آله و سلم) از آن خوشش می آمد».

بعد از دقت و تأمل در خلقت کدو و روایات وارده از معصومین علیهم السلام در خواص کدو متوجه می شویم که کدو اثر ملین دارد و باعث رفع یبوست و سوء هاضمه می شود. تب را پایین می آورد و برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی، غذای مناسبی است. کدو خون ساز است و از لحاظ شیمیایی بدن را قلیایی می کند و دارای کلسیم و فسفر، منیزیم و آهن است، علاوه بر این خواص، از پیری پوست جلوگیری کرده و سرشار از آنتی اکسیدان است.

کدو ادرار آور است، سینه را نرم و سرفه را آسان کرده و برای درمان قولنج مفید است.

کدو مغز را فعال و حافظه را تقویت می کند و باعث تجدید قوای جسمی و روحی می شود. به دنبال خوردن کدو خوابی راحت خواهید داشت، زیرا برای درمان کم خوابی مفید است. کدو چون به آسانی پخته می شود، برای معده های ضعیف، غذایی مفید است.

کدو برای بچه ها وکسانی که دچار بیماری های عفونی شده اند و دوره نقاهت را می گذرانند، مفید است. همچنین کدو در پیشگیری از سرطان ریه بسیار مفید و برطرف کننده ورم پروستات در افراد بالاتر از 40 سال است.

تهیه کننده: هیات تحریریه احیای سلامت

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا