توسعه مصرف دواهای گیاهی
دبیر انجمن داروسازان ایران در خصوص توسعه مصرف داروهای گیاهی گفت: توسعه مصرف داروها و فرآورده های گیاهی می تواند رقیبی برای معیشت داروخانه ها باشد.
سید مهدی سجادی دبیر انجمن داروسازان ایران در گفت و گو با خبرنگار نظام پزشکی در خصوص توسعه مصرف داروهای گیاهی و اینکه فرآورده های گیاهی می تواند رقیبی برای معیشت داروخانه ها باشد، اظهار داشت: این یک آرزوی دیرین است که بتوانیم با اجرای سیاست های پیشگیری و ارتقای سلامتی، مصرف داروهای شیمیایی را کاهش دهیم و برای این منظور گیاهان دارویی و داروهای گیاهی توان بالقوه ای دارند.
وی افزود: انجمن داروسازان ایران به هیچ وجه مخالف بهره مندی مردم از مزایای فرآورده های گیاهی نیست و اتفاقاً آن را یک دغدغه جدی می داند.
وی با اشاره به این که فرآورده های دارویی با منشا طبیعی که دارای پروانه سازمان غذا دارو باشند از طریق شرکت های پخش سراسری دارو در داروخانه ها توزیع می شوند؛ ادامه داد: مردم به سهولت می توانند این داروها را از داروخانه ها تهیه کنند و راه اندازی داروخانه های گیاهی به هیچ وجه موضوعیت نداشته ولی مقوله گیاهان دارویی (مواد گیاهی خام) که در عطاری ها عرضه می شود.
همکاری انجمن داروسازان ایران برای ساماندهی عطاری های موجود
دبیر انجمن داروسازان ایران با بیان این که انجمن کاملاً آمادگی دارد که در خصوص ساماندهی عطاری های موجود و در راستای ابلاغیه رهبری در خصوص توسعه طب سنتی به عنوان بازوی مشورتی وزارت بهداشت همکاری کند؛ تصریح کرد: واقعیت این است که مواجهه انجمن داروسازان ایران با این مقوله از جنس دلسوزی، آینده نگری و صیانت از دستاوردهای نظام دارویی است و موضوع، به هیچ وجه صرف منافع صنفی نیست.
سجادی در خصوص راه اندازی داروخانه های گیاهی اذعان داشت: نگرانی بابت سوء استفاده هایی است که ممکن است مشکل ساز شود و نظام دارویی کشور را از ریل گذاری های صورت گرفته خارج کند. ما این موضوع را بارها با سازمان های ذیربط مطرح کرده و در سه سال گذشته نیز در مکاتبات و حضور در جلسات شورای سیاستگذاری سازمان غذا و دارو مرتباً اعلام کرده ایم.
وی افزود: انجمن داروسازان ایران تأسیس داروخانه طبیعی و سنتی را به هیچ وجه در جهت توسعه طب سنتی و ساماندهی عطاری های موجود ندانسته و تنها آن را به عنوان یک مؤسسه موازی در عملکرد و تعاریف داروخانه های موجود؛ برهم زننده ارائه خدمات دارویی و سردرگمی بیماران تلقی می کند.
مخالفت انجمن داروسازان با ایجاد داروخانه های گیاهی
دبیر انجمن داروسازان ایران در واکنش به ابلاغ اجرای آیین نامه داروخانه های گیاهی از سوی وزیر بهداشت، گفت: از وزیر بعید بود چنین آیین نامه پر اشکال و فاقد پشتوانه منطقی را پیش از دریافت دیدگاه های صاحب نظران و اهالی صنف ابلاغ کند، ولی به هر حال ابلاغ آن خللی در برنامه روشنگری انجمن وارد نمی کند.
سجادی تاکید کرد: ما مصمم هستیم که موضوع را پیگیری کنیم و نگرانی های خود از تبعات تصمیم وزارت بهداشت را به اطلاع مراجع ذیصلاح برسانیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا راه اندازی داروخانه های گیاهی تنها گزینه وزارت بهداشت برای ساماندهی عطاری ها است، بیان داشت: راه های متعددی جهت ساماندهی عطاری ها در جلسات کارشناسی سازمان غذا و دارو پیشنهاد شده که می تواند سبب توسعه و تقویت بازار داروهای گیاهی و فرآورده های طبیعی شود.
وی افزود: به نظر می رسد اهداف دیگری نظیر سهم گیری از داروخانه های موجود یا راه اندازی داروخانه های زنجیره ای پشت پرده ابلاغ این آیین نامه وجود دارد. چرا که با راه اندازی داروخانه های گیاهی، نه تنها عطاری ها ساماندهی نخواهند شد، بلکه مکان سومی هم در کنار بیش از 10 هزار داروخانه و 5 هزار عطاری ایجاد خواهد شد که فرآیند نظارت را پیچیده تر و سنگین تر می کند.
به گفته سجادی به طور کلی اجرای این آیین نامه در تعارض با روح حاکم بر اصول 4-28 و 40 قانون اساسی است؛ اما به طور مصداقی ابتدایی ترین اشکال به بحث تعریف فرآورده های طبیعی باز می گردد که طیف بسیار وسیع تری از مقوله عطاری ها را در بر می گیرد.
دبیر انجمن داروسازان تهران؛
مخالف عرضه داروهای طبیعی و سنتی نیستیم
دری با اشاره به این که ایجاد داروخانه های طبیعی و سنتی یک موازی کاری بیش نیست، گفت: روح آموزش داروسازی در کشور با گیاهان دارویی عجین شده اما باید جایگاه عرضه داروهای گیاهی یک داروخانه خاص نباشد.
دکتر محمد رضا دری دبیر انجمن داروسازان تهران در گفت و گو با خبرنگار نظام پزشکی با بیان این که تدوین آیین نامه داروخانه های طبیعی و سنتی حدود 13 هزار داروخانه دار را که دارای اقتصاد خرد در عرصه سلامت هستند با چالش مواجه کرده است اظهار داشت: متولیان امر هر روز با تدوین و ابلاغ یک آیین نامه جدید به اقتصاد خرد این داروخانه داران ضربه می زنند و توجهی به این نکته ندارند که این تعداد داروساز می توانند با داشتن یک آیین نامه متقن و درست در عرصه داروهای طبیعی و سنتی نیز به مردم خدمت رسانی کنند. وی با تأکید بر این که جامعه داروسازان با عرضه داروهای طبیعی و سنتی مخالفتی ندارد افزود: داروهای طبیعی و سنتی باید در نظام دارویی کشور موجود باشد اما نحوه عرضه آن نیاز به استانداردهای خاص و قوانین متقن دارد لذا نه تنها با عرضه آن مخالف نیستیم بلکه باید محل ارائه آن به بیماران همین داروخانه های فعلی باشد نه این که موازی کاری نموده و با تأسیس داروخانه های جدید اقدام به عرضه این داروهای گیاهی کنیم.
وی با اشاره به سخنان برخی از مسولان مبنی بر این که جمعی از داروسازان به دنبال منافع شخصی خود مخالف تأسیس داروخانه های طبیعی و سنتی هستند اذعان داشت: کسی برای منافع شخصی خود با این طرح مخالف نیست بلکه حق و حقوق داروسازان در این بین نادیده گرفته شده و به جای آن که با ایجاد زیرساختهای لازم زمینه را برای عرضه این نوع داروها در داروخانه های فعلی فراهم کنند موازی کاری را ترجیح می دهند.
دبیر انجمن داروسازان تهران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که سیستم نظارتی مطلوبی بر توزیع گیاهان دارویی و داروهای گیاهی وجود ندارد تصریح کرد: داروهای طبیعی و سنتی استانداردهای لازم را در بسته بندی و ارائه به بیمار ندارد و این در حالی است که مسولان ذیربط باید زیرساخت های لازم را برای عرضه این فرآورده ها در داروخانه های فعلی ایجاد کنند.
به گفته وی اکنون حدود 1000 قلم داروی گیاهی با استانداردهای لازم در داروخانه های سراسر کشور توزیع می شود ولی هنوز سیستم نظارتی در همه بخش های توزیع بویژه عطاری ها وجود ندارد و مردم باید این نکته را بدانند که عطاری محل عرضه داروی گیاهی نیست.
دری با تأکید بر این که کل سیستم داروسازی کشور به داروهای سنتی و گیاهی آشنایی کامل دارد گفت:تمامی داروسازان در علومی که آموزش می بینند چند واحد درسی را در زمینه آشنایی با گیاهان دارویی و سپس داروهای گیاهی آموزش می بینند و با نحوه استخراج این داروها از گیاهان دارویی آشنا می شوند لذا دید داروسازان به این داروها نه تنها زاویه دار نیست بلکه روح آموزش داروسازی در کشور با گیاهان دارویی و داروهای گیاهی عجین شده است.
وی ایجاد داروخانه های طبیعی و سنتی را نادیده گرفتن حق حدود 15 هزار داروساز در کشور عنوان کرد و خاطر نشان ساخت: داروسازان با عرضه داروهای طبیعی و سنتی مخالف نیستند بلکه با نحوه عرضه و ایجاد داروخانه های جدید که عایدی جز موازی کاری برای نظام سلامت و سردرگمی بیماران ندارد مخالف هستند.
مخالفت انجمن داروسازان با تأسیس داروخانه های طبیعی و سنتی
رییس انجمن داروسازان تهران گفت: ایجاد داروخانه های طبیعی و سنتی نه تنها ظرفیت سازی نیست بلکه مشکلی به سایر مشکلات اضافه می کند که تبعات آن مردم، جامعه داروسازی و عطاری ها را تهدید می کند.
جلیل سعیدلو رییس انجمن داروسازان تهران در گفت و گو با خبرنگار سازمان نظام پزشکی اظهار داشت: با توجه به قانون مصوب سال 1334، هر دارو اعم از این که منشأ گیاهی، حیوانی و شیمیایی داشته باشد باید در داروخانه عرضه شود لذا نیازی به تأسیس داروخانه های طبیعی و سنتی دیده نمی شود.
وی با تأکید بر این که ایجاد داروخانه ها علاوه بر ضرر اقتصادی موجب سردرگمی بیماران برای تهیه داروهای مورد نیازشان می شود اذعان داشت: این که بیمار نداند برای درمان و تهیه دارو به کدام مرکز مراجعه کند نه تنها در جهت منافع مردم نیست بلکه از دید صنفی هم باید گفت که می توان از بالغ بر 12 هزار داروخانه موجود با ظرفیت های بلا استفاده در جهت ارائه داروهای گیاهی کمک گرفت.
وی تصریح کرد: از نظر اقتصادی نیز جای سوال دارد که چگونه این داروخانه ها می خواهند با ارائه 600 یا 700 قلم داروی گیاهی گردش اقتصادی داشته باشند و به سایر داروخانه های موجود نیز لطمه نزنند؟!
وی خاطر نشان کرد: ایجاد داروخانه های طبیعی و سنتی نه تنها ظرفیت سازی نیست بلکه مشکلی به سایر مشکلات اضافه می کند که تبعات آن مردم، جامعه داروسازی و عطاری ها را تهدید می کند.
رئیس انجمن داروسازان تهران با گلایه از این که در تدوین آیین نامه این داروخانه ها باید از نظرات کارشناسی انجمن های علمی، جامعه داروسازی، اساتید طب سنتی و دانشکده های داروسازی استفاده می شد، اظهار داشت: ایجاد سیستم موازی که تعریف منطقی و دقیقی ندارد تنها معظلی را به نظام سلامت اضافه می کند و این در حالی است که اگر مسئولان امر اشکالی را در سیستم دارویی موجود مشاهده می کنند به جای موازی کاری در جهت رفع آن اقدام کنند.