سخن حکیمانه: مسواک لثه چیست؟
در فرهنگ بومی و طب اسلامی ما دو نوع مسواک داشتیم یکی مسواک دندانها و دیگری مسواک لثه.
مسواک دندانها در قدیم از چوب درخت مسواک که انتهای آن به صورت رشته رشته بوده است استفاده می گردید. درختا مسواک درختچه ای است به ارتفاع متوسط 3 متر که شاخه های زیادی دارد.. این گیاه همیشه سبز است.
در کشور عربستان و یعضی کشورهای عربی دیگر قطعات حدوداً 10 سانتی متر با قطر حدود یک یا نیم سانتیمتر از ساقه های گیاه به صورت بسته های 50 تا 100 عددی به وفور بفروش می رسد که هر قطعه از آن به مدت یک روز در آب قرار گرفته و سپس پوست همان قسمت جدا می شود.
به این ترتیب فیبرهای طول این ساقه به شکل مسواک در می آید که آن را به آرامی بر روی دندان ها می کشند، با این عمل ضمن مسواک شدن دندان ها مواد مختلف این چوب که دارای خواص زیادی می باشند در بزاق حل شده و آثار مختلف آن در دهان ، لثه و دندان ها اعمال می شود.
همچنین از فیبرهای نازک ساقه جهت خلال کردن دندان ها استفاده می گردد. از خواص چوب مسواک می توان به کلراید موجود در چوب مسواک اشاره کرد که از ایجاد جرم بر روی دندانها جلوگیری می کند، لازم به ذکر است مسواک دندان هر روز انجام می گردد اما در شب نباید از مسواک دندان استفاده کرد زیرا به خاطر عدم ترشح کافی بزاق باعث تحریک لثه و آسیب پذیری بیشتر آن می گردد.
اما در مورد مسواک لثه جهان امروز هیچگونه طرحی ارائه نکرده است.
در طب اسلامی در طول تاریخ از انگشت سبابه به خاطر نرم و مناسب بودن آن به عنوان مسواک لثه استفاده می شده است. نحوه عمل بدینگونه است که انگشت سبابه را در دهان قرار داده و مک زده شود و به لثه فشار آورده شود تا در صورت شل بودن لثه خون از لثه در آید این عمل هر روز یک بار تکرار شود تا روزی که لثه محکم شده و خونریزی نکند.