لزوم مدیریت بدن در فصول چهارگانه – بخش چهارم (فصل زمستان)
#لزوم_مدیریت_بدن_در_فصول_چهارگانه_۴
۴. در فصل زمستان
در فصل زمستان، گرما به درون بدن می رود و مصرف میوه کم می شود. مردم، بیش تر غذاهای سبک می خورند و پس از غذا اشتراحت می کنند و به وسایل گرمازا پناه می برند، از این رو دستگاه گوارش بهترین حالت را دارد.
بیش تر بیماری های این فصل، بلغمی هستند، مانند زکام، گلو درد، عفونت ریه، درد پهلو و پشت، سردرد، سکته، صرع و بیماری های عصبی(به ویژه افسردگی). خشکی پوست نیز در زمستان شایع است. این فصل مایه دردسر پیران و راحتی میانسالان است و بدترین فصل برای بلغمی مزاج هاست.
با توجه به ویژگی سرد و تر بودن طبیعت فصل زمستان، توصیه امام رضا(ع) به مصرف غذاهای پر انرژی است. مالیدن روغن و ماساژ استخوان ها با روغن های گرم و مفید نظیر روغن بنفشه، به تقویت و استحکام آن ها کمک می کند.
سفارش ایشان به خوردن حبوبات گرم و استحمام خوب نیز از آن روست که با افزایش تعریق، سبب کاهش بلغم می شود. پرهیز از مصرف شیرینی ها و خوردن همزمان ماهی و ماست نیز به علت افزایش سردی و بلغم است.
استفاده از خشکبار و میوه های خشک و مفید، نظیر پسته و بادامو فندق و گردو و سنجد، از دیگر سفارش های این امام است. توصیه ایشان برای ماه پایانی زمستان، خوردن گوشت پرنده و شکار است، زیرا در روزهای پایانی زمستان، هنوز سرمای هوا محتمل است و از سوی دیگر، بدن انسان در قیاس با ماه های پیش رو، محتاجِ حرارت بیش تری است و گوشت حیوانات، حرارت بالایی در بدن تولید می کند.
در توصیه ای پایانی برای این ماه، به افزایش تحرک و ورزش و فعالیت های بدنی اشاره می فرماید، زیرا فعالیت های بدنی، سبب نشاط و شادمانی انسان می گردد و به بیدار شدن و احیای اعصاب نیز کمک می کند؛ اعصابی که در سرمای زمستان به نوعی به رخوت دچار شده بودند.
امام رضا (ع) درباره زکام و سرماخوردگی می فرماید:
هر کس می خواهد در همه زمستان از زکام ایمن بماند، هر روز، سه لقمه عسل با موم آن بخورد… و گل نرگس ببوید، زیرا از زکام، ایمنی می دهد. سیاه دانه نیز چنین خاصیتی دارد.
کدمطلب: 960130 9pc