نکته های شنیدنی: قدر شربت دواهای مفرد

#قدر_شربت_داروهای_مفرد

قدر شربت (دوز) هر دوا، مقداری از حجم دواست که بر بدن مؤثر است و مصرف کمتر از آن مقدار، بر بدن تأثیری ندارد. به عنوان مثال وقتی می گویند قدر شربت اکلیل الملک دو مثقال است، به معنای آن است که برای این که خواص اکلیل الملک در بدن فرد ظاهر شود، حداقل باید دو مثقال از آن را مصرف کند. باید توجه داشته باشید که عواملی از جمله فصول سال، سنین مختلف، بیماری های گوناگون و… سبب تغییر مقدار شربت برخی از داروها می شوند. حکما به این نکته اشراف داشتند و در کتابهایشان برای این نوع داروها مقادیر حداقلی و حداکثری ذکر کرده اند.

تأثیر مقدار معینی از جرم یک دوا ، با میزان اثری که عصاره یا طبیخ (جوشانده) همان دارو در بدن به جا می گذارد، بسیار متفاوت است، به همین خاطر درباره اندازه شربت هر یک، مقادیر متفاوتی ذکر شده است. مثل پر سیاوشان که قدر شربت از جرمش، تا هفت درهم و قدر شربت از آب طبیخش، بیست درهم است.

توجه: همه اقلام گیاهی، معدنی و حیوانی که به تنهایی مورد استفاده قرار می گیرند، به عنوان داروی مفرده شناخته می شود و به هر ترکیبی که بیش از یک داروی مفرد داشته باشد، داروی مرکب گفته می شود.

[box type=”note”]  ?منبع : مجموعه مقالات مکتب طب ایرانی، محمد عبادیانی، صفحه 15 [/box]

نوشته های مشابه

کدمطلب:970914  3PC

 

[divider]

 

نکته های شنیدنی: قدر شربت دواهای مفرد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلد های بیشتر

تلفن همراه

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا