#وجع_الفواد (درد معده)
عبارت است از درد شدیدی که در دهانه معده و سر دل ایجاد می شود و از آنجا که دهانه معده نزدیک قلب است، هر درد و رنجشی که در فم معده بیفتد، قلب به سرعت از آن منفعل می شود؛ به حدی که عوام بین درد فم معده و قلب تفاوت قائل نشده و به درد دهانه معده وجع الفواد یا وجع القلب می گویند. درد شدید فم معده، سرد شدن دست و پاها و غش، از علامات وجع الفواد می باشد.
اسباب ایجاد بیماری
1- وجع الفواد از سوء مزاج گرم: گاهی وجع الفواد از عارض شدن حرارت بر معده بروز می کند. اگر خشکی دهان و تشنگی باشد و آروغ دخانی بیاید و با گذاشتن داروهای سرد بر معده و خوردن چیزهای سرد، درد تسکین یابد، علت حرارت است و اگر با وجود این علامات، زردی زبان و تلخی دهان هم باشد، علت صفراست.
2- وجع الفواد صفراوی: دردی که بر اثر انصباب خلط صفرا بر فم معده ایجاد می شود. چنان که هنگام گرسنگی و درد شدید و غم و اندوه بسیار و یا در زمان انسداد مجرای بین کبد و کیسه صفرا و در زمان کثرت تولید آن در کبد اتفاق می افتد. اگر با وجود علامات گرمی، زردی زبان و تلخی دهان و درد شدید که منجربه غش شود نیز باشد، علت از صفراست.
3- وجع الفواد از بلغم: گاهی از انصباب بلغم عفن به معده نیز وجع الفواد حادث شود. اگر نشانه های بلغم موجود باشد، با تهبج چشم ها و صورت و قی بلغمی همراه است.
وجع الفواد ریحی: اجتماع ریح بارد غلیظ در فم معده باعث بروز وجع الفواد می شود. اگر با آروغ یا خروج باد، درد تسکین یابد و یا گاهی درد شدید شود و گاهی ساکن گردد، از باد است.
پی نوشت:
منفعل: اثر پذیرفته
دخانی: دودی
انصباب: ریخته شدن
عفن: بدبو
تهبج: تورم
ریح: باد
بارد: سرد
[box type=”note”] ?اعمال یداوی جلد سوم /ص 69/ دکتر حوریه محمدی کناری و دکتر غلامرضا کردافشاری [/box]
کدمطلب:970911 7PC
[divider]