سویا؛ تقلبی بزرگ در تولید مواد غذایی جهانی – بخش پنجم (پایانی)
حیله گری مون سنتو
شرکت مون سنتو هنگام فروش بذرهای GMOبه کشاورزان آمریکایی طبق یک قراردادی که شبیه به نوع جدیدی از بردگی میبود آنها را موظف می کرد که سالانه مبلغی بعنوان حق امتیاز به شرکت بپردازند. ولی در آرژانتین سیستم سنتی و قوانین حاکم مربوط به بذر در کشور به مون سنتو اجازه دریافت حق امتیازبرای بذرهای GMO را نمی داد، از اینرو زارعین که بذرهای استفاده شده ی سال قبل را بکار می گرفتند به هیچ وجه خود را موظف به پرداخت حق امتیاز نمی دانستند.
استراتژی نیرنگ مون سنتو بدین صورت بود که در ابتدا در راستای انقلاب به اصطلاح سبز، محصولات GMO را با بهانه اشاعه و تکثیر، این محصولات (علی الخصوص علف کش بسیار قوی که همیشه همراه آن محصولات بفروش می رفت) را وارد بازار آرژانتین کرد.
پس از چندی زمینهای زیر کشت سویا ROUND UP READY 14 برابر افزایش داشت، کشت آن مخفیانه و بطور قاچاق به تمامی کشورهای منطقه (برزیل، پاراگوئه، بولیوی، اروگوئه) علیرغم ممنوعیت های ملّی آن کشورها و با سکوت مون سنتو نیز منتقل شد؛ در کشور برزیل کمپانی CARGILL شریک مون سنتو متهم به اشاعه غیر قانونی اینگونه بذرها شده بود. در سال 1999 میلادی سه سال بعد از ورود سویای GMO مون سنتو با علم به غیر قانونی بودن آن رسماً از کشور آرژانتین تقاضای حق امتیاز محصولات خود را کرد. این خواسته مورد بی اعتنایی کشاورزان قرار گرفت و دولت آرژانتین هم هیچ اعتراضی بر آن وارد نکرد، ولی این امر مقدمه ای بود بر یک حرکت قانونی بعدی. شرکت مون سنتو این خواسته را بعنوان کمکی برای جبران هزینههای تحقیقات و مطالعاتی که به تولید راند آپ ردی منتهی می شدند معرفی می کرد و با تبلیغات وسیعی شرکت خود را به صورت قربانی زرنگی های کشاورزان آرژانتینی ترسیم می کرد.
در اوائل سال 2004 شرکت مون سنتو تهدید کرد که در صورت به رسمیت نشناختن حق امتیاز تکنولوژی از جانب دولت آرژانتین، فروش GMO را در آمریکا و اروپا متمرکز خواهد کرد در جائیکه این حقوق به رسمیّت شناخته شده بودند؛ از آنجائیکه کشاورزی آرژانتین کاملاً آلوده و وابسته به GMO شده بود و عناصر دولت نیز به نوعی در آن سهیم بودند علیرغم اعتراضات شدید کشاورزان، وزیر کشاورزی صندوق ذخیره ای با نام ” صندوق جبران تکنولوژی” ایجاد کرد که کشاورزان میبایستی 1 % از سود حاصل از فروش محصولات GMO خود را بدان واریز می کردند که مستقیماً در محل انبارهای آنها بعنوان مالیات اخذ می شد و نهایتاً به حساب مون سنتو و دیگر شرکتهای چند ملّیتی فعال در بخش GMO منتقل می شد؛ این قانون از سال 2005 میلادی اجرائی شد. در اوائل سال 2005 میلادی در کشور برزیل نیز GMOتوسط دولت لولا برای اولین بار در تاریخ آن کشور قانونی اعلام شد، بدین ترتیب تمام موانع برای گسترش کشت GMO در آمریکای لاتین از میان برداشته شدند. در سال 2006 میلادی آمریکا و آرژانتین باتفاق برزیل 81 % از تولید جهانی سویا را در اختیار داشتند. این بدان معناست که هر همبرگر مک دونالند در هر جای دنیا با گوشت گاو تغذیه شده با سویای GMO تهیه شده و خواه ناخواه هر نوع ماده غذائی صنعتی نمی تواند از دام GMO سالم بگریزد.
سویا برای تغذیه آرژانتینی ها
انقلاب به اصطلاح سبز علاوه بر از بین بردن ساختار سیستم کشاورزی کشور ارمغان تأسف بار دیگری به همراه داشت و آن این بود که رژیم غذایی آن کشور را که مبتنی بر گوشت بود کاملاً تغیر داده و با یک سری تبلیغات سیستماتیک، تبدیل به رژیم غذایی مبتنی بر سویا کرد که در اصل به عنوان غذای دام طراحی شده بود. کشاورزی آن کشور که به لطف مون سنتو و دوستانش به کشاورزی تک محصولی مبدل شده بود، آن را در مقابل با بحران اقتصادی عمومی سال 2002 میلادی بسیار آسیب پذیرتر کرده بود.بدین صورت که کشاورزان با رژیم تک محصولی قادر به تولید مایحتاج غذایی روزمره خود نبوده و روز به روز آمار کشاورزان گرسنه رو به افزایش بود؛ در پی تظاهرات شدید کشاورزان گرسنه شرکتهای مون سنتو، کارجیل، نستله و کرفت فود آمادگی خود را برای توزیع مجّانی غذا اعلام کردند و طبیعتاً ارزاق مبتنی بر سویا GMO بود که بخورد مردم داده میشد و هدف اصلی اش بالا بردن میزان مصرف سویای داخلی کشور بود. طبیعتاً دستگاههای تبلیغاتی آنان نیز بیکار ننشسته واگری ساینس متعلق به کمپانی دو پونت، که اونیز بمانند مون سنتو درGMO فعال می باشد با ایجاد سازمانی با نام فریبنده “پروتئین برای زندگی” با هدف مشخص افزایش مصرف سویا بعنوان غذای انسان، شروع به تبلیغات سیستماتیک (اعم از نوع پزشکی و رژیمی با شعار”سویا مملو از پروتئین های اعلاست و حامی سلامت انسان می باشد”) برای جانشین ساختن گوشت با سویا کردند. طبیعتاً در هیچ یک از این برنامه های علمی اطلاعاتی برای مردم از مضرّات سویا برای انسان سخن به میان نمی آمد. (در این زمینه تحقیقات زیادی حاکی از پاتولوژی های آلرژیکی ناشی از مصرف شیر سویا در کودکان موجود است، سویا حاوی مواد سمّی است که استفاده مدام آن در رژیم غذایی مشکلات جدّی برای انسان ایجاد کرده و باعث ابتلاء به سرطان می شود؛ برخی پژوهشهای سوئدی تریپسین موجود در سویا را عامل بروز سرطان معده دانستند).
در تاریخ 15 مارس 1999 میلادی سازمان محققین غیر وابسته آمریکایی – نیو زیلندی SoyOnlineService مینویسد که علیرغم اظهارات کمپانی های تولید سویا در زمینه خواص سویا چه از نقطه نظر غذایی و چه از نقطه نظر سلامت ؛ مواد غذایی حاصله از سویا حاوی مهارکننده های تریپسین هستند که بدین وسیله مانع هضم مواد پروتئینی شده و به عملکرد لوزالمعده لطمه میزند. آزمایشات انجام شده روی حیوانات با رژیم غذایی شامل تریپسین، باعث اختلالاتی در رشد و لوزالمعده آنها می شده. استفاده از فرآورده های سویا باعث افزایش نیاز ارگانیزم به ویتامین دی می شود که عامل رشد و استحکام استخوانها ست. اسید فیتیک موجود در سویا موجب کاهش جذب آهن و روی، لازمه سلامت و رشد مغز و سیستم عصبی می شود ؛ همچنین حاوی کلسترول بسیار کمی است که برای رشد صحیح مغز و سیستم عصبی ضروری می باشد.سویا سرشار از فیتو استروژن است که باعث بلوغ زودرس دختران و تأخیر آن در پسران می گردد…. ایزو فلاوون موجود در سویا باعث اختلال در دستگاههای غدد داخلی می شود (اندوکرین ). مانع تخمک گذاری شده و محر ک تولید سلولهای سرطانی هستند. خوردن 30 گرم سویا در روز و یا فرآورده هایش میتواند موجب بروز هایپو تیروئیدی شده و باعث رخوت و بی حالی، یبوست، کاهش وزن و احساس خستگی بشوند.
در مورد اراضی مجاور زمینهای کشت شده با GMO باید گفت که آنها نیز با مشکلات عدیده ای مواجه بودند، علاوه بر اینکه راند آپ علف کش خطرناک مورد استفاده در مزارع GMO تمامی محصولاتشان را از بین میبرد، باعث بروز بیماریهای جدیدی در طیور و سایر حیوانات بخصوص اسبها می شد، انسانها نیز از این موهبت بی نصیب نبودند و از اسهال و استفراغ و ناراحتیهای پوستی علی الخصوص التهاب های جلدی کودکان شکوه داشتند ؛ شمار بسیاری از زایمانهای غیر طبیعی و مالفورماسیون و بد ریختی در حیوانات، فرمهای غیر عادی از موز ها و سیب زمینی های شیرین تولیدی در این مناطق و مرگ ومیر ماهی ها و …. طی مطالعات و تحقیقاتی که در سال 2003 میلادی انجام گرفت گزارش شده.
بد نیست بدانیم که کشور سوریه تنها با بهانه استفاده احتمالی از بمبهای شیمیایی مورد تهاجم نظامی همه کشورهای امپریالیستی قرار گرفت.
در حالیکه چند دهه است که زمینهای آمریکای جنوبی مورد تهاجم شیمیایی سیستماتیک مون سنتو و دوستانش هستند، که ابتدا با بوش پسر و حالا با اوباما و مشارکت کامل دولت آمریکا همراه می باشد، ولی خبر این جنایت هیچ عکس العملی ایجاد نمی کند.
ضربه هولناکی که با برنامه کشت سویا به نواحی جنگل خیز وارد شد جبران ناپذیر است چه از نظر مشکلات و امراض وارده بر اهالی بومی این مناطق چه از نقطه نظر جنگل زدایی، فقط در ناحیه “انتره ریوس” معادل 1.2 میلیون هکتار جنگل ها را از بین بردند.
در سال 1996 میلادی مون سنتو برای متقاعد کردن کشاورزان بد بین به بذر سویای ROUND UP READYبا استفاده از دستگاههای تبلیغاتی آنرا بعنوان یک کشف علمی معجزه آسا جهت مقاومت با علف کش مرگبار راند آپ ترسیم می کرد، بجای استفاده از چند محصول متعدد برای دفع آفات مرسوم در کشاورزی سنّتی کافی بود از مقدار ناچیزی راند آپ استفاده شود؛ و بدین ترتیب کشاورزان با سرمایه گذاری نا چیزی از سود سرشاری بهره مند می شدند. در واقع تمامی این وعده ها بی اساس بودند چرا که بازدهی
ROUND UP READY به نسبت انواع سنتی موجود در آرژانتین از 5 % تا 15 % پائین تر بود و کشاورزان بعد از کمی با علفهای هرز جدیدتری مواجه شدند که مصرف راند آپ را سه برابر افزایش می داد. به نقل از دپارتمان آمار کشاورزی آمریکا USDA بعد از سال 1979میلادی با افزایش سطح زیر کشت راند آپ ردی مصرف گلیفوسات ROUND UP 72 % افزایش داشته. مون سنتو برای بی ضررنشان دادن محصولاتش برای انسان پروژه های تحقیقاتی متعددی را راه اندازی کرد (که نه بی طرف بودند و نه از نظر علمی قابل راست آزمایی بودند).
در سپتامبر سال 2012 میلادی در دانشگاه کائن دکتر Gilles-Eric Seralini و همکارانش طی آزمایشات متعددی ثابت کردند که موشهای تغذیه شده با محصولات دستکاری شده ژنتیکی و مقاوم علیه علف کش راند آپ، یا با آب آلوده شده به این علف کش،خیلی زودتر از بقیه میمیرند. بعلاوه موشهای مؤنث تغذیه شده با محصولاتGMO مبتلا به سرطان سینه میشدند، و در موشهای مذکرامراض کبدی و کلیوی بیشتر از تیمارهای کنترل بودند.نتایج این مطالعات به صورت محرمانه به دور از چشم و گوش عناصر مون سنتو (که بصورت هشت پا در همه جا اعم از تمامی انستیتوهای تحقیقاتی،وزارتخانه های کشاورزی تمام دنیا، ادارات دولتی مسئول صدور مجوز برای بیوتکنولژی کشاورزی چه از نوع کشوری و چه از نوع قارهای مثل اروپا، دست دارند) به مجله
Food and Chemical Toxicology فرستاده شد.
مقاله Gilles-Eric Seralini اذهان اروپائیان را شدیداً بر علیه محصولات GMO شوراند ؛ متعاقب آن کمپانیهای همدست مون سنتو مثل Syngenta ؛ Bayer، BASF، DuPont و…. دست به تبلیغات وسیعی زدند که با نتایج بسیار دلسرد کننده ای مواجه شدند.
با روشن شدن اذهان عمومی جنبش های مردمی حامی محیط زیست در تاریخ 25 ماه می 2013 موفق به برپایی یک راهپیمایی جهانی علیه مون سنتو و شرکتهای مشابه شدند که در 41 کشور دنیا مردم در آن شرکت جستند ؛ کلاً 400 راهپیمایی در آن روز برگزار شد، بیشتر این تظاهرات در آمریکا و اروپا متمرکز بود.
Branford Sue, “Why Argentina can,t Feed Itself” , The Ecologist, Vol. 32, n. 8, 2002.
Branford Sue, Argentina,s Bitter Harvest”, New Scientist, 17 aprile 2004.
Carman Judy, ” The problem with the Safety of Roundup Ready Soybeans”, Flinders University, Australia del Sud, http://www.biotech-info.net.
Dipartimento per Ia Qualita dell, Michigan, “Soil Movement Advisory, Environmental Assessment Iniziative” , Information Bulletion # 3, giugno 2003.
Ferrara Jennyfer, “Revolving Doors: Monsanto And the Regulators”, The Ecologist, settembre-ottobre 1998.
Governo dell,Argentina, Ministero dell,Educazione, “La dictatura military en Argenttina: 24 de marzo de 1976-10 de diciembre de 1983”, http://www.me. Gov.ar/efeme/24demarzo/dictatura.html, senza data.
GRAIN, “Monsanto,s Royalty Grab In Argentina”, http://www.grain.org, ottobre 2004.
ISMIAsad,”Cry for Argentina”, Briarpatch, settembre2000.
Jenkins Cate,”Criminal Investigation of Monsanto Corporation- Cover-up of Dioxin Contamination in Products-Falsification of Dioxin Health Studies”,USEPA, Regulatory Development Branch, novembre 1990.
Joensen Lillian e semino Stella, “Argentina,s Torrid Love Affair with the Soybean”, Seedling, ottobre 2004.
Kemp Tage,”Report of Tage Kemp to the Rockefeller Foundation”, RF RG 1.2, Ser 713, Box 2, Folder 15, 17 novembre 1932.
Lawrence Geoffrey, Agribusiness, Capitalism and the Countryside, Pluto Press, Sydney, 1987.
Organic Consumer Association, “New Study Links Monsanto,s Roundup to Cancer”, Little Marais,MN, 1999.
Plawiuk Eugene w., “Background on Cargill Inc., the Transnational Agribusiness Giant”, Corporate Watch: GE Briefings, http://www.archive.corporatewatch. org, novembre 1998.
RBGH Bulletin,”Hidden Danger in Your Milk: Jury Verdict Overturned on Legal Technically”, http://www.foxrBGHsuit.com, senza data.
Sharpless John B., “The Rockefeller Foundation, the Population Council and the Groundwork for New Population Policies”, Rockefeller Archive Center New sletter, inverno 1993
بسیار ممنون. از دکتر روازاده و شما که دغدغه سلامتی ملت رو دارید بسیار متشکرم. قطعا این مطالب رو به اطلاع کسانی که دستی در قانونگذاری دارند، خواهید رساند.
در چه دنیایی زندگی می کنیم …
آن هم اینقدر جاهل و بی خیال…
خدا به همه انسانها رحم کند…
آمین