مزاج ها و تاثیر آن بر انسان – بخش اول

نوعی نوشیدنی ها، لباس ها، هوای استنشاقی، مقدار حرکت و استراحت روزانه،  چگونگی دفع حالت های عصبی و روانی به صورت مستقیم با حالات طبیعی و مزاجی مرتبط است.

دکتر حسین روازاده

 

 

همه جنبه های زندگی انسان ها تحت تاثیر  بدن آنها است. نوع غذایی که مصرف می شود، می تواند تاثیرات بسیار مهمی بر همه اعضای بدن، مغز و اعصاب گرفته تا قلب، معده، کبد و کلیه ها داشته؛ تا حدی که در بعضی از انواع مزاج، خوردن یک غذای نامناسب می‌تواند عواقب زیادی داشته باشد؛ برای مثال، در ساده ترین حالات، افرادی را می بینید که حتی با خوردن یک خرما بدنشان جوش میزند.

 عقیلی خراسانی، از دانشمندان بزرگ طب اسلامی- ایرانی ،در کتاب ارزشمند خود خلاصه الحکمه بیان می دارد:« اگر بخواهید که هست یا سلامت هر مزاجی را حفظ کنید، باید کیفیت و ماهیت غذا، شبیه به فرد تغذیه کننده باشد، به صورتی که آنچه وارد بدن فرد میشود، منافی و  مزاحم نباشد.غذای نامناسب با مزاج شما می‌تواند موجب تغییرات خواب، حالات عصبی، اختلال حافظه، اختلال هضم، اختلال دفع، عوارض پوستی، نشانه های درگیری کبد و قلب و اندام های تناسلی شود.»

 نوعی نوشیدنی ها، لباس ها، هوای استنشاقی، مقدار حرکت و استراحت روزانه، چگونگی دفع و حالت های عصبی و روانی، به صورت مستقیم با حالات طبیعی و مزاجی مرتبط است؛ بنابراین همه افراد برای داشتن زندگی طبیعی و سالم، وزن مناسب و آرامش روحی، نیازمند شناخت مزاج و طبیعت خود هستند.

 شناسایی مزاج ها

 نتیجه و حاصل هضم غذا چهار خلط است که نام و خصوصیات آنها به این ترتیب است:

1- خلط دم یا خون که گرم و تر بوده و خلطی قرمز رنگ،بی بو و شیرین است.

2- خلط صفرا که گرم و خشک و تلخ مزه و رنگ آن، قرمز روشن و مایل به زرد است. صفرا، کف خون است و موجب لطافت خون و افزایش قدرت نفوذ آن می شود.

3-  خلط بلغم که سرد و تر،بی بو و مایل به شیرینی است. این خط با خون می‌آمیزد و در شرایط  لازم می تواند به خون تبدیل شود .

4- خلط سودا که سرد و خشک و مزه آن ترش همراه با گسی بسیار است. سودا، رسوبات خون است که برای تغذیه اعضای خاصی مانند استخوان ها به کار میرود و ریزش آن به معده از جانب طحال موجب ایجاد اشتها می شود.

بدن همه انسان ها از این چهار خلط تشکیل یافته است، اما نسبت آنها در افراد مختلف تفاوت دارد.

·       در برخی از افراد خلط خون یا دم بیشتر از سایر اخلاط است، این افراد مزاج گرم و تر دارند و آن ها را «دموی» می گویند.

·       در بعضی دیگر از افراد، خلط صفرا بیشتر از سایر اخلاط است، این افراد مزاج گرم و خشک دارند و آن ها را «صفراوی» می گویند.

·        در برخی از افراد خلط بلغم بیشتر است، این افراد مزاج سرد و تر دارند و آن ها را« بلغمی» می‌گویند.

·        در بعضی دیگر از افراد خلط سودا بیشتر است، این افراد مزاج سرد و خشک دارند و به آنها« سوداوی»  می‌گویند.

 

·        با توجه به موارد ذکر شده، برخی دیگر از افراد، نسبتاً در حالت تعادل هستند، این افراد مزاج معتدل دارند.

منبع: دوماهنامه گل چین/ مرداد و شهریور ماه ۹۷- سال ۳۳- شماره ۳۱۲ 

خط مشی احیای سلامت در بازنشر مطالب مندرج در دیگر منابع 

مزاج ها و تاثیر آن بر انسان - بخش اول

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای برقراری امکان تعامل با شما کاربر محترم خواهشمند است شماره همراه خود را در فیلد مربوطه وارد نمایید.شماره موبایل شما در سایت منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا